Откакто започна пандемията от коронавирус, непрекъснато се определят райони в дадена част от света или държава, за които се казва колко безопасни или рискови са - или с други думи, колко разпространен е вирусът там и колко се разпространява.

Коронавирусът, киселото мляко и може ли консумацията му да ни предпази от COVID-19

Кисело мляко срещу коронавирус

Как точно противодейства на заразата

И докато много експерти ни повтаряха (и продължават да го правят), че самоизолацията у дома е по-безопасна от излизането навън, скорошно проучване, публикувано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), изглежда заключва нещо съвсем различно. Всъщност CDC казва, че хората са пет пъти по-склонни да се заразят с коронавирус у дома, отколкото на обществено място.

Изследването, проведено от южнокорейски епидемиолози, разглежда случаите на 5706 пациенти, дали положителна проба за коронавирус, и повече от 59 000 души, влезли в контакт с тях в периода 20 януари - 27 март.

Според проучването, 11.8% от "домакинските контакти" (тези, които са живели със заразено лице) са имали COVID-19, докато при "недомакинските контакти" процентът на заразяване е само 1.9.

Снимка 486121

Източник: iStock

Както отбелязва Reuters, проучването открива също, че само двама от 100 заразени са хванали вируса от контакти извън домакинството, докато един на всеки 10 души се е заразил с болестта от собственото си семейство. А това означава, че да се заразим с COVID-19 от някой от нашето домакинство е пет пъти по-вероятно, отколкото на публично място от непознат човек.

Авторите на проучването подозират, че това може да се дължи на факта, че личните защитни мерки и социалното дистанциране - мерки, които са доказани като ефективни методи за ограничаване на разпространението, са по-рядко срещани или изцяло липсват, когато хората са в домовете си.

По възрастова група процентът на заразяване в домакинството е по-висок, когато първите потвърдени заразени са тийнейджъри или хора в 60-те и 70-те си години.

Снимка 380735

Източник: iStock

Проучване от май, проведено в Бежинг, Китай, публикувано от BMJ Global Health, подкрепя южнокорейкосто изследване, като потвърждава заключението им, че хората са по-склонни да се заразят COVID-19 у дома, отколкото навън.

Испания, коронавирусът и защо се налага избиването на 100 хиляди норки в страната

Защо Испания избива близо 100 хиляди норки

Отчаяните времена изискват крайни мерки