Ползите от киселото мляко са добре известни не само у нас, но успяха да го направят търсен продукт и по всички краища на света. Освен че ни зарежда с калций и протеин, то има противовъзпалителен ефект, който ни предпазва от редица болести.

А според ново изследване киселото мляко може да има връзка и с по-ниската заболеваемост от новия коронавирус в България, Гърция и Турция

Точно както киселото и ферментирало зеле, което се консумира много в Германия и Южна Корея, може да е предпазило гражданите на тези страни от по-висок брой заболели от COVID-19, така и за България, Турция и Гърция киселото мляко се определя като евентуална естествена защита от пандемията.

Снимка 488448

Източник: iStock

Професор Д-р Жан Буске от Университета в Монпелие, който е и бивш експерт от СЗО смята, че прекалено малко внимание се е отделило на връзката между регионалното разпространение на вируса и местните особености на храненето. А по негово мнение, тази връзка е от голямо значение.

"Храненето може да играе роля в имунната защита срещу Covid-19 и да обясни някои от разликите, наблюдавани при заразата в цяла Европа", смята той. Така например в страните с ниска смъртност местните жители консумират много ферментирала храна, като кисело зеле, кисело мляко и кефир, предава The Sun.

Снимка 488449

Източник: iStock

Професорът смята, че тази връзка не е никак случайна, а се дължи на изобилието от антиоксиданти в тези продукти. Една от ползите от тях е, че намаляват нивата на ключовия ензим ACE2. Той се прикрепва към клетките на белите дробове и позволява по-лесното проникване на коронавируса в тях.

Коронавирусът, кръвната захар и каква е връзката помежду им

Кое ни прави по-вероятни жертви на коронавируса

Каква е връзкта между кръвната захар и COVID-19

А когато нивата на ензима са по-ниски, това действа като естествена преграда за заразата. Ферментиралото мляко отдавна е признато за естествен АСЕ инхибитор, който противодейства и на оксидативния стрес, създаван от него.