Когато говорим за консумация на месо, вероятно пилешкото е първото, което изниква в съзнанието ни като най-здравословно и диетично. Това може да е така в известна степен, особено в сравнение със свинското например, но и тук важи правилото, че много хубаво не е на хубаво. В случая - голямо количество от него, консумирано редовно, може повече да ни навреди, отколкото да ни помогне да бъдем по-здрави и слаби.

Колко дълго може да държим пилешкото месо във фризера

Колко дълго може да държим пилешкото месо във фризера

Не толкова, колкото бихме предположили

Това е изводът от ново изследване, публикувано в Nutrients, според което пилешкото месо може да бъде не по-малко вредно от червеното, ако го консумираме в големи количества. Учените изчисляват, че става дума за 300 г седмично - ако надвишим тази доза, месото увеличава риска ни от преждевременна смърт по различни причини.

За целта на изследването се събират подробни данни за начина на живот и хранителните навици на 4000 души, които са обект на проследяване в рамките на 19 години. И така се правят няколко основни заключения.

Отровата е в дозата

Източник: iStock

Отровата е в дозата

Хората от наблюдаваната група, които умират от онкологично заболяване на някоя част от храносмилателната система, са именно тези, които консумират най-много месо. И то не е само червено, а и пилешко - по поне 300 г седмично.

Това количество увеличава риска от смърт от рак или друга причина с 27%, докато ако го ограничим до 100 г, рисковете са значително по-малки. По отношение на червеното месо, рисковата седмичната доза е по-малка - 200 г, пише Eating Well.

Бялото месо, червеното месо и защо пилешкото е вредно, колкото свинското

По-полезно ли е пилешкото месо от свинското

Още една хранителна заблуда

Разбира се, всичко това няма за цел да ни направи вегетарианци, ако самите не го искаме. Но ни дава още една причина да осмислим начина си на хранене, както и количеството на порциите, които си приготвяме. Защото месото може да бъде и полезно за организма, ако спазваме препоръчителните количества за консумацията му. Важни е и да го приготвяме максимално здравословно, за да избегнем и допълнителната вреда от пърженето, опушването и други нездравословни методи.