Замразяването може да удължи живота на различни хранителни продукти и макар и да ни се струва, че можем да ги държим дълго във фризера, истината е, че срокът на годност дори на замразеното пиле е по-кратък, отколкото бихме предположили.
Според сайта на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ FoodSafety.gov в стандартен фризер може да съхраняваме замразено пилешко месо (бедра, крилца, гърди, бутчета) до около девет месеца, а цели пилета - до една година.
Според кулинарните експерти в подобен случай качеството на пилешкото месо може да се промени. Те казват, че след замразяване структурата и вкусът му се запазват до два месеца, но след това вече може да има забележим промени.
Ако разполагаме с фризер, чиято температурата може да настроим до -18°C или дори по-ниско, може да съхраним всичко във фризера за неопределено време. И все пак, препоръчителното време, в което да държим там пилешкото месо, е от два до три месеца - ако искаме да е все още вкусно, когато го сготвим.
![Снимка 611195](https://webnews.bg/uploads/images/95/1195/611195/640x.jpg?_=1679416381)
Източник: iStock
Ако обаче след размразяване усетим неприятна миризма или забележим твърди и изсъхнали краища по него, най-добре е да го изхвърлим.
За да бъде пилешкото месо свежо и когато го извадим от фризера, трябва да обърнем внимание и на това как го замразяваме. Добре е да замразяваме само прясно месо, увито плътно и поставено в херметически затворен контейнер или торба, пише Eat This, Not That.