Пилешкото месо е едно от най-често консумираните. Особено през лятото, защото не е толкова мазно, колкото телешкото и свинското, а и се готви значително по-лесно и бързо.
Ето защо много хора (ние включително) разполагат с пилешко месо във фризера, за да са сигурни, че винаги имат под ръка. Но трябва да бъдем внимателни, когато размразяваме пилешко месо. Особено през лятото. От MarthaStewart.com са разговаряли с двама експерти по безопасност на храните, за да разберат малките тайни.
Как да размразим пилешкото месо правилно
Важно е да избегнем опасната зона, когато стане дума за размразяване на месо. А именно това е температурата, при която повечето бактерии се развиват. Горе-долу над четири градуса.

Източник: iStock
Има два основни начина за безопасно размразяване на пилешко месо - като единият е по-бърз, а другият - по-бавен. По бързият е като поставим месото в микровълновата, но преди това трябва да сме премахнали всички опаковки.
Най-добре е да използваме програмата за размразяване, която уредът има. И през няколко минути да обръщаме месото, за да се размрази сравнително равномерно. Но добре веднага след размразяването да пристъпим към готвене.
По-бавният вариант е като поставим пилешкото месо в купа със студена вода. За да сме сигурни, че месото няма да достигне неусетно до вече споменатата опасна зона, е добре да сменяме водата на всеки 30 минути.

Източник: iStock
Друг бавен метод за размразяване е да поставим месото в хладилник. Този метод е най-лесен и безопасен, но и най-бавен, защото може да отнеме до 24 часа.
Съществува и вариант, в който пропускаме частта с размразяването, защото нямаме достатъчно време например и директно преминаваме към готвене. Така обаче трябва да предвидим повече време за готвене, защото то ще се увеличи поне с 50%.
Какво не бива да правим
Със сигурност не е безопасно да оставаме пилешкото месо на плота в кухнята, за да се размрази. Нито в купа с топла вода.