Съществуват най-разнообразни начини да приготвим пилешкото месо, но на скара то става както много лесно, така и впечатляващо вкусно. Въпреки това не е изключена възможността накрая да сервираме сухо, жилаво месо, което да убие апетита ни. За щастие не е трудно да предотвратим тази вероятност.
Ето шест грешки в приготвянето на пилешко месо на скара, които да не допускаме, за да получим винаги сочни и ароматни пържоли.
Пропускаме маринатата
Въпреки че маринатата не е задължителна, е препоръчително да не я пропускаме, тъй като тя подсилва вкуса на месото. В идеалния вариант искаме да оставим пилешкото да се маринова за поне 24 часа. Чудесна марината за това месо се получава с кисело мляко, а японската ферментирала подправка шио коджи му придава уникален умами вкус и го прави меко, сочно и крехко.

Източник: iStock
Не подготвяме правилно скарата
Правилната подготовка на скарата също е от голямо значение при приготвянето на пилешко, тъй като предотвратява залепването на месото. Като за начало, уредът ни трябва да е добре почистен, като след това можем да увеличим котлона на по-висока степен, да нанесем малко мазнина по решетките с масло, след което да вдигнем градусите отново. По този начин си осигуряваме незалепваща повърхност, така че кожата и маринатата да останат върху пилето, а не върху скарата.
Прекалено висока температура
Готвенето на месото на прекалено висока температура е една от най-често допусканите грешки. Това може да доведе до бързото изгаряне на месото отвън, а вътрешността да остане сурова. За бутчетата особено препоръчително е бавното готвене на слаб огън, за да се изпекат равномерно. Накрая може да засилим огъня, за да получим хрупкава кожа. Ако приготвяме пилешки гърди пък, е добра идея предварително да ги начукаме, за да имат равномерна дебелина и да се сготвят сравнително бързо на умерен огън, докато същевременно не се изсушат.

Източник: iStock
Прекалено често обръщане на месото
Когато приготвяме месо на скара, е съвсем естествено да го наблюдаваме постоянно. Но прекалено честото му обръщане може да попречи на процеса на готвене и да го изсуши. За да получим вкусна и сочна пържола накрая, е добре да оставяме достатъчно време преди да обърнем пилешкото от другата страна.
Не използваме термометър
Когато забележим, че външната част на месото е златистокафява, това е добър признак, че е вече готово. Но най-сигурният начин да разберем, че е време да махнем пилешкото от скарата, остава използването на термометър. Особено когато го печем на въглища, е лесно то да остане недопечено или пък да се препече повече от необходимото. За да предотвратим това, е добре да печем месото до температура от 74°C, пише Food & Wine.
Бързаме да свалим месото от скарата веднага след като е готово
След като сме се уверили, че месото ни е вече добре сготвено, не бива да бързаме да го сваляме от скарата. Вместо това е препоръчително да го оставим да си "почине" за поне пет минути, за да запази сочността и крехкостта си. В противен случай рискуваме да сервираме сухо месо, което е загубило вкусовите си качества.