Пилешкото месео заема огромна част от човешкото меню. Средностатистическият американец например изяжда около 45 килограма пиле годишно. Затова и възниква логичен въпрос: защо не отглеждаме и не консумираме масово и други птици? Съществуват няколко много практични причини пилето да стане универсалният избор, а една от тях е, че кокошките... просто не летят.

Опасната зона, която трябва да избягваме при размразяване на пилешко месо

Опасната зона, която трябва да избягваме при размразяване на пилешко месо

Ето няколко начина за безопасно размразяване на месо

Историята на консумацията на пилешко е дълга и на места изгубена във времето. Още Чарлз Дарвин предполага, че домашните кокошки произлизат от банкивската кокошка (Gallus gallus), заради приликите във външния вид, лесното опитомяване и разнообразието в породите. Съвременни генетични анализи обаче показват, че домашната кокошка е хибрид.

Учените откриват, че макар по-голямата част от ДНК-то на домашната кокошка да идва от банкивската кокошка, генът за жълтата кожа всъщност е наследен от друга джунглова порода - вероятно сивата джунглова кокошка. Това отхвърля идеята, че генетичните варианти са се развили в рамките на един-единствен вид.

Снимка 742941

Източник: iStock

Произходът на домашната кокошка не е напълно изяснен. Дълго време се смята, че първо е опитомена в Индската долина около 2000 г. пр.н.е., но по-нови открития сочат, че по-сигурните доказателства датират между 1650 и 1250 г. пр.н.е.

Римската империя играе важна роля за разпространението на пилето и яйцата като храна, но истинският "бум" идва много по-късно - след Втората световна война, когато недостигът на червено месо превръща пилешкото в предпочитан и достъпен продукт.

Пилетата са бавни, не летят, доверчиви са и сравнително "непретенциозни" - качества, които правят всеки биолог доволен, а всеки земеделец още повече. Техните диви предшественици са били склонни да живеят близо до хората, което улеснява опитомяването.

Снимка 742940

Източник: iStock

Много учени дори смятат, че първоначално кокошките не са били отглеждани за месо, а за боеве. Оттам се разпространяват из целия свят. Хранителната им стойност става водеща едва по-късно, когато кулинарните традиции надделяват над гладиаторските.

Историята е показала, че човек трудно устоява на птица, която не може да му избяга. Разбира се, много други птици са годни за консумация, като патици, пуйки и гъски. Гълъбите се ядат от хилядолетия, а гъските са опитомени преди четири-пет хиляди години. Има и фермерски гълъби, които се използват в кулиранията, но те са по-трудни за отглеждане, разказва IFL Science.

Грешките, които да не допускаме при приготвянето на пилешко месо на скара

Грешките, които да не допускаме при приготвянето на пилешко месо на скара

За да се получи вкусно, сочно и крехко всеки път

Дори лебедите са били част от менюто в Европа. Немите лебеди се сервират столетия наред, като са любимо ястие в дворовете на Хенри VIII и Елизабет I. Но вкусът им е по-рибен и приготвянето е сложно, затова така и не стават популярни.