Пилешкото е това, което се препоръчва в редица диети и при спортни режими, които изключват консумацията на червено месо. И по тази причина битуващото мнение е, че пилешките филета и бяло месо са много по-здравословни, отколкото свинското и телешкото.

Да, ама не - оказва се след последно изследване по темата. То е проведено от учени в Калифорнийския университет и се явява опровержение на твърдението, че бялото месо е по-полезно от червеното.

Изводът от проведените изследвания е, че и двата вида месо имат еднакъв ефект върху холестерола. Единствено протеините, които са от неместни източници (като зеленчуци например), имат положително влияние върху този показател.

Снимка 427313

Източник: iStock

Наситените мазнини повишават нивата на холестерол, което пък е предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Диетолозите усилено твърдят, че те са в много по-големи количества в червеното месо, което е по-добре да избягваме.

Но проведеният експеримент с десетки доброволци доказва, че нивата на лош холестерол са едни и същи след редовна консумация както на телешко, така и на пилешко месо.

Снимка 427314

Източник: iStock

А причината е много проста - това все е протеин от животински произход, който има един и същ ефект върху организма, пише CNN.

Защо е опасно да мием суровото пилешко месо

Защо е опасно да мием суровото пилешко месо

Какво е кампилобактериоза

Затова, ако имам семейна предразположеност и някакви индикации за сърдечно-съдови проблеми, по-добре да редуцираме консумацията и на бяло, и на червено месо, за да намалим и риска от възможни нежелани последствия.