Петъците са просто чудесни, защото тогава човек може най-сетне да се отпусни и да помисли как да прекара следващите два почивни дни.

Шампанско, но в коктейл - Soyeur au Champagne за по-специално посрещане на Нова година

Шампанско, но в коктейл - Soyeur au Champagne за по-специално посрещане на Нова година

Любим коктейл и на кралица Виктория

Не че е доказано, може и така да ни се струва, но сякаш планове за уикенда се правят много по-лесно с коктейл в ръка. Особено, ако този коктейл не е много завъртян и не изисква висши бармански умения, за да се забърка. Нещо като Chelada ("челада").

Този коктейл може да бъде много простичък или по-богато украсен, това е въпрос на вкус, време и старание. Най-важното е да имаме под ръка lager бира, лайм и сол.

Откъде идва коктейлът

Корените на Chelada идват от Мексико, когато някой просто се е сетил да направи необичайна комбинация. Има различни теории за произхода на коктейла като някои го датират от 1910 г. по време на Мексиканската революция, пише Food & Wine.

Chelada

Източник: iStock

Chelada

Но има и друга, която датира създаването на коктейла през 70-те години на миналия век. Сравнително бързо Chelada пробива на американския пазар заради простотата си и ниския алкохолен градус. Днес те се продават там в кенове, готови за консумация.

Как да си направим Chelada

Както вече казахме, необходими са само няколко съставки, за да разнообразим следобдната бира.

  • Сокът на един лайм
  • сол
  • 1 бутилка lager бира
  • Резен лайм за декорация

Трябва да натъркаме ръба на чаша със сок от лайм и да посолим ръба със сол. Пожелание може да добавим няколко кубчета лед и след това да напълним чашата със сока от лайм и бирата. 

Човек зад бара: Васил Павлов от Park Bar приготвя коктейл Palazzo Spritz

Човек зад бара: Васил Павлов от Park Bar приготвя коктейл Palazzo Spritz

И какви коктейли пият българите

Толкова е лесно. Има и разновидност, начерена Michelada, при която има още доматен сок, чили сос и пикантни подправки.