Петъците са просто чудесни, защото тогава човек може най-сетне да се отпусни и да помисли как да прекара следващите два почивни дни.
Не че е доказано, може и така да ни се струва, но сякаш планове за уикенда се правят много по-лесно с коктейл в ръка. Особено, ако този коктейл не е много завъртян и не изисква висши бармански умения, за да се забърка. Нещо като Chelada ("челада").
Този коктейл може да бъде много простичък или по-богато украсен, това е въпрос на вкус, време и старание. Най-важното е да имаме под ръка lager бира, лайм и сол.
Откъде идва коктейлът
Корените на Chelada идват от Мексико, когато някой просто се е сетил да направи необичайна комбинация. Има различни теории за произхода на коктейла като някои го датират от 1910 г. по време на Мексиканската революция, пише Food & Wine.

Източник: iStock
Chelada
Но има и друга, която датира създаването на коктейла през 70-те години на миналия век. Сравнително бързо Chelada пробива на американския пазар заради простотата си и ниския алкохолен градус. Днес те се продават там в кенове, готови за консумация.
Как да си направим Chelada
Както вече казахме, необходими са само няколко съставки, за да разнообразим следобдната бира.
- Сокът на един лайм
- сол
- 1 бутилка lager бира
- Резен лайм за декорация
Трябва да натъркаме ръба на чаша със сок от лайм и да посолим ръба със сол. Пожелание може да добавим няколко кубчета лед и след това да напълним чашата със сока от лайм и бирата.
Толкова е лесно. Има и разновидност, начерена Michelada, при която има още доматен сок, чили сос и пикантни подправки.