ЧОВЕКЪТ ЗАД БАРА

  • Име: Васил Павлов
  • Барман от: 4 години
  • Досега работил в: 5L Speakeasy Bar
  • Сега работи в: Park Bar
  • Извън бара: Играе волейбол и обича хубави напитки

Коктейлите са ни страст, то е ясно. Консумираме ги с удоволствие (и мярка, разбира се), приготвяме ги със завиден ентусиазъм, но понеже ни липсва виртуозният размах на професионалиста, винаги сме готови отскочим до любим бар.

Харесваме и барманите - заради безграничното въображение, с което съчетават познати вкусове в напълно неочаквани комбинации, създавайки всеки път иновации в чашата. И са живото доказателство, че бар културата е изкуство.

Васил Павлов е зад бара от четири години. Първите си коктейли за клиенти забърква в 5L Speakeasy Bar, а по-отскоро - в Park Bar. За цялото това време той усвоява тънкостите на занаята до степен че днес изглежда сякаш прави всичко ей така. Но ако го попитаме, ще признае, че да си барман може и да изглежда лесно, но съвсем не е така.

Всъщност барманите имат много повече задължения и отговорности, отколкото хората предполагат. Една голяма част от тях остава и скрита от погледа на клиента - например приготвянето на заготовки, почистването, складирането на консумативи и алкохол. И всичко това създава динамичен ритъм на работа, която изисква редица качества и умения.

Разбира се, хората зад бара трябва да се разбират и да са екип - основно звено от чиято добра стиковка зависи всичко. И като стана дума за отношения между хора, тези на барман и клиент не са само за сцени от филмите. Защото добрата комуникация с редовните посетители също е част от работата.

Несъмнено обаче моментът, в който барманите се развихрят най-много, е, когато създават нови коктейли. И тук на помощ специално на Васил идват неговата креативност и внимание към детайла.

Той държи да е винаги прецизен, докато изпипа всеки коктейл докрай, но без да си слага "сериозната маска". Запазва и чувството си за хумор. Обича да прави всички - от класическо сухо Мартини до Маргарита, но няма такъв, който да се надява да не му поръчат. И според личните му наблюдения повечето българи предпочитат сладко-киселите.

Във времето Васил Павлов е експериментирал доста - и сам, и с колегите, като е приготвял немалко комбинации. За себе си никога няма да му омръзне да забърква Young American - коктейл, който винаги свързва с моментите, когато с момчетата от бара се събират заедно след смяна.

Кои са коктейлите на настоящия сезон?

Дългите напитки, които са и с ниско алкохолно съдържание - Paloma, Spritz, Dark 'n Stormy.

А кои са тенденции в световната миксология, които се надявате да навлязат и у нас?

Възраждането на класически коктейли. Има подновен интерес към класическите коктейли, като барманите прилагат модерни обрати в традиционните рецепти, за да се харесат на съвременния вкус.

Споделете с нас рецепта за коктейл, която да опитаме?

Ще споделя една рецепта, която е подходяща за летния сезон и е лично мой фаворит.

Снимка 676934

Източник: Васил Павлов

Palazzo Spritz

  • 30 мл Cocchi Rosa
  • 22.5 мл Campari
  • 22.5 мл бял вермут
  • 3 капки прасковен битер
  • сода
  • резен кора от грейпфрут - за гарниране