Посрещането на новата година обикновено не минава без шампанско или пенливо вино. Все пак то си е традиция и една от най-празничните напитки.

9 парти събития, с които да посрещнем Нова година 2025 в София

9 парти събития, с които да посрещнем Нова година 2025 в София

Ако все още нямаме планове за новогодишната нощ

Но също толкова празничен (а дори и по-изтънчен) може да бъде коктейл с шампанско. В случай че сме в настроение тази година да разнообразим и да опитаме нещо по-специално, то Soyеr au Champagne е чудесен вариант.

Легендата за създаването му гласи, че през 1836 г. кралица Виктория е посетила Reform Club - място в централен Лондон, където са се събирали само джентълмени. А там тя си е поръчала едно конкретно питие - Soyеr au Champagne.

Коктейлът, който се прави основно с шампанско, коняк и ванилов сладолед, тогава все още не е носел това име. Според миксолога от лондонския The Connaught Bar Аго Пероне питието по-късно е било кръстено на бармана от Reform Club, който го е приготвил - Алексис Беноа Сойер.

"Той беше първият и най-известен готвач на знатните викторианци в Лондон", споделя Пероне пред Vogue.

Първоначално Алексис Беноа Сойер е бил главен готвач в заведението при неговото отваряне през 1836 г., но талантът му зад бара е променил професионалната му посока. В крайна сметка той напуска кухнята, за да се отдаде на миксологията.

Колкото до измисления от него коктейл Soyеr au Champagne, той се счита за "едно от любимите питиета на кралица Виктория", както пояснява още Аго Пероне.

А ето и каква е рецептата според Difford's Guide.

Какво ни трябва

  • топка ванилов сладолед
  • 22 мл бренди или коняк
  • 22 мл ликьор Grand Marnier или друг портокалов ликьор
  • 22 мл luxardo maraschino ликьор или друг черешов ликьор
  • шампанско или пенливо вино за допълване на чашата
Коктейлът “Том и Джери” не е това, което очакваме

Коктейлът “Том и Джери” не е това, което очакваме

Ето какво го прави идеален за зимния сезон

Какво ги правим

Във висока чаша слагаме топка ванилов сладолед. Конякът (или брендито) заедно с двата вида ликьор разклащаме в шейкър с лед и прецеждаме върху сладоледа. Допълваме чашата с шампанско и поднасяме още докато мехурчетата се разпенват на повърхността.