Всеки съвременен човек, който се стреми да живее здравословно и да се храни осъзнато, вероятно е чувал редица пъти за ползите от консумацията на протеини. Оказва се обаче, че този иначе полезен хранителен навик може да бъде нож с две остриета и дори да ни навреди.

Храните, която да ядем повече с напредването на възрастта

Храните, която да ядем повече с напредването на възрастта

И как се променят нуждите на организма ни с годините

Ето какво трябва да знаем за консумацията на богатите на протеин храни и как количеството, което приемаме може да подпомогне или да навреди на здравето ни.

Сега, повече от всякога здравните експерти съветват хората на и над 50-годишна възраст да наблягат на приема на протеини. Научните изследвания показват, че по-възрастните хора се нуждаят от повече протеини в сравнение с по-младите, тъй като тялото естествено губи мускули с напредване на възрастта.

Разбира се, богатите на протеин храни остават ключови и трябва да бъдат част от пълноценното и разнообразно хранене на всеки. Колкото до ежедневното количеството протеини, от което се нуждае човек всеки ден, то варира в зависимост от индивидуалните нужди. Ориентировъчно е добре да консумираме 50 грама протеини на ежедневен прием от 2000 калории.

Именно заради усиленото насърчаване на богатата на протеини диета, голяма част от младите хора всъщност приемат повече, отколкото им е необходимо. И по-конкретно - често се набляга на протеините от животински произход за сметка на тези от растителен произход. Вторите обаче се оказват по-полезни.

Снимка 684646

Източник: iStock

Вярвайки, че протеините са от съществено значение за дълголетието и запазването на мускулите, мнозина прекаляват с животински продукти като месо, млечни продукти и яйца. Според лекарите този хранителен навик реално може да бъде опасен за здравето. Те предупреждават, че прекомерната консумация на протеини от животински произход може да ускори стареенето и да увреди клетките.

Здравните експерти уточняват, че когато протеините или мазнините се комбинират със захар в кръвта, се образуват вредни съединения, познати като AGE. Изследванията показват, че тези съединения могат да се натрупват в тъканите ни и с течение на времето да доведат до оксидативен стрес и възпаление в тялото, които са основна причина за клетъчното стареене.

"AGE увреждат протеини, ДНК и други жизненоважни клетъчни структури, като ускоряват процеса на стареене и допринасят за хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и Алцхаймер", допълва д-р Мониша Бханоте пред Huff Post.

Тя споменава също така и триметиламин Н-оксид (TMAO), който пък е друго съединение, чиито повишени нива са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза, инфаркт и инсулт. Освен това той благоприятства натрупването на холестерол в артериите и нарушава способността на тялото ни да го отстранява, което съответно води до възпаление и допълнително увреждане на сърдечно-съдовата система. А това не само застрашава здравето на сърцето, но засяга и цялостната клетъчна функция и дълголетието ни.

Снимка 684650

Източник: iStock

Когато става дума за навиците на хранене с прием на повече протеини, здравните експерти не пропускат да дадат мнението си и относно популярната отпреди години кето диета. По думите им наблягането върху мазнините и протеините за сметка на въглехидратите е абсолютно погрешно и може дори да отнеме години от живота ни.

Ако се стремим към дълголетие, е най-добре да си набавяме протеини от растителни храни и риба. Докато редовната консумация на риба се свързва с намален риск от преждевременна смърт, то бобът, лещата, нахутът, соята, ядките и семената са също полезни, благодарение на съдържанието на антиоксиданти, фибри и хранителни вещества, които поддържат сърцето ни здраво, намаляват възпалението и риска от развитието на хронични заболявания. И не на последно място, също чудесен източник на протеин са морските дарове, които много хора често пренебрегват в диетата си.

3 вида ядки, които имат повече протеин от цяло яйце

3 вида ядки, които имат повече протеин от цяло яйце

По колко и от кои ядки да хапваме по-често

Но както показват научните изследвания, един хранителен режим, който дава приоритет на растителните протеини, може да намали риска от смъртност, свързана със сърдечно-съдови заболявания. Най-накратко казано, замяната на животинските протеини с повече растителни е ключ към дълголетието.