Покрай по-честото приготвяне и консумиране на тиква по това време на годината обикновено ни остават и повече тиквени семки. Разбира се, тях също можем да оползотворим в различни сладки и солени рецепти, както и да похапваме самостоятелно.

Как да оползотворим тиквените семки

Как да оползотворим тиквените семки

Защото са колкото полезни, толкова и вкусни за хапване

За тиквените семки знаем, че са богати на протеини, здравословни мазнини и фибри, които ги правят и много полезни за здравето. И макар че това действително е така, има добри причини да внимаваме с консумацията им.

Защо трябва да внимаваме с консумацията на тиквени семки

Предвид колко удобни и лесни за похапване са тиквените семки, лесно можем да прекалим с количеството. А това не е препоръчително, въпреки всички полезни вещества, които съдържат.

Както и с всяка друга храна, и при консумацията на тиквени семки умереността е ключова. И когато превишим порцията от 30 грама (около четвърт чаша), рискуваме няколко потенциални нежелани ефекта.

Снимка 742024

Източник: iStock

Освен богати на хранителни вещества, тиквените семки са и калорични. В 30 грама от тях има около 160 калории, повечето от които идват от мазнини. Прекомерната консумация може да допринесе за храносмилателен дискомфорт или стомашно разстройство, особено при хора, които имат нарушения в обработването на мазнини.

Друго съображение, което е добре да имаме предвид, са фибрите. Това може и да звучи като странен съвет, предвид все по-честите препоръки на диетолозите да си набавяме достатъчно от тях, но е полезно да знаем, че обвивката на тиквените семки съдържа почти три пъти по-голямо количество (5.2 грама фибри в 30 грама тиквени семки) в сравнение с белените семки (1.8 грама на 30 грама тиквени семки). И въпреки че фибрите са чудесни за храносмилането ни, рязкото увеличаване на приема им може да причини подуване на корема или запек.

Освен това е добре да внимаваме с консумацията на тиквени семки заради съдържанието на натрий, особено ако ги купуваме пакетирани и предварително печени от магазините. А както добре знаем, хората с високо кръвно налягане, но и всеки човек, който ограничава приема на сол по други здравословни причини, трябва да ограничава натрия.

Снимка 742025

Източник: iStock

Какви са ползите за здравето от консумацията на тиквени семки

Както споменахме още в началото, тиквените семки съдържат много хранителни вещества, полезни за здравето. Затова и не бива да ги елиминираме изцяло от диетата си, а да контролираме количеството, което ядем. Все пак, с тях си набавяме основни минерали, здравословни мазнини и протеини. Само в една порция от 30 грама има между седем и осем грама растителни протеини.

Освен това тиквените семки ни осигуряват множество микроелементи, които поддържат важни функции на тялото. Магнезият е един особено ценен минерал, който се съдържа във всяка семка. А той е важен за организма, за да имаме повече енергия и по-добри метаболизъм, настроение и психично здраве като цяло.

Тиквени семки - най-полезните семена, който трябва да хапваме редовно

Тиквени семки - най-полезните семена, който трябва да хапваме редовно

И кои са техните подлгасници

И не на последно място, в тиквените семки откриваме и значителни количества цинк, който подпомага имунната ни система и регулирането на нивата на инсулин. Освен това може да помогне за намаляване на нивата на себум в кожата, което съответно да облекчи акнето при хора, които се борят с това дерматологично състояние, пише Delish.