Обедно време е и най-вероятно вече усещаме пристъргването на празния ни стомах. Знаем, че е време да хапнем, но все още ни предстоят доста задачи, които да свършим през деня. Затова е добре обядът ни да бъде бърз, но и засищащ и да ни даде енергия до вечерта.

Обядът - кога е най-правилното му време

Кое е най-доброто време за обяд

И от какво зависи от

Както добре знаем, това качество имат именно фибрите. В същото време обаче е доказано, че повечето хора не консумират достатъчно от тях. Според препоръките на диетолозите жените трябва да консумират поне 25 грама фибри всеки ден, а мъжете - поне 31 грама.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

В повечето случаи хората залагат предимно на въглехидратни, полуфабрикатени и рафинирани храни, а зеленчуците, плодовете, бобовите, ядките и семената остават пренебрегнати. Фибрите, които се съдържат в тези растителни храни обаче са важни за здравето ни, тъй като са свързани с превенцията на определени състояния и заболявания, сред които сърдечни, рак и диабет.

Освен това фибрите са питателни и ни държат сити по-дълго, тъй като отнемат повече време за храносмилане. Затова и не е изненадващо, че ястия с богати на фибри храни са сред предпочитаните, особено за обяд, и от диетолозите.

Снимка 661419

Източник: iStock

За Eating Well Сара Хаас споделя една от любимите си рецепти, като уточнява, че само в една порция се съдържат цели 10 грама фибри.

За да си я приготвим, първо в тава слагаме нарязан карфиол и нахут, които овкусяваме с маслиново масло, къри и сол, и печем във фурната. Докато се готвят те, сваряваме киноа. Обикновено тя е готова за 15 минути, през които и зеленчуците във фурната би трябвало да са се изпекли. След като свалим киноата от котлона, добавяме нарязан бейби спанак.

Обяд на бюрото, мозъчна мъгла и други неприатности от застояването пред компютъра

3 основни причини да не обядваме на бюрото

Ниската производителност е най-малкият проблем

И тъй като всичко това върви чудесно с дресинг, си приготвяме такъв с тахан, сок от лайм и настърганата му кора, чесън и черен пипер. Смесваме всички зеленчуци в купа, заливаме с дресинга и сме готови.