Не от скоро маслата от семена, каквото е така широко разпространеното и употребявано слънчогледово олио, са заклеймени като вредни за здравето, тъй като се предполагаше, че водят до възпаления в тялото и повишен кардиометаболитен риск. Ново проучване обаче не само подлага това дългогодишно убеждение под съмнение, но и достига до извода, че консумацията на тези видове масла може да бъде дори полезна.
Според констатациите на учените хората, които приемат линолова киселина, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2, заради намаленото възпаление в тялото им.
"Нашето проучване, базирано на почти 1900 души, установи, че по-високите нива на линолова киселина в кръвната плазма са свързани с по-ниски нива на биомаркери на кардиометаболитния риск, включително тези, свързани с възпалението", казва в изявление Кевин К. Маки - доцент в Училището по обществено здраве към Университета на Индиана в Блумингтън, цитиран от New York Post.
Той обяснява, че въпреки че други проучвания са изследвали връзката между линоловата киселина и кардиометаболитните рискови фактори, настоящото такова разчита на обективни биомаркери, а не на въпросници и записи, свързани с начина и честотата на хранене на участниците. И предвид кръвните изследвания, посредством които се е извършило изследването, може да се счита, че то представя по-силен аргумент в сравнение с наблюдателни констатации.

Източник: iStock
Слънчогледовото олио може и да има ползи, но предвид широкото му разпространение в почти всичко, което ядем, е добре да имаме едно наум
"Измерихме също така редица маркери на възпалението и показатели за глюкозния метаболизъм", допълва доцент Кевин К. Маки. И уточнява, че "хората с по-високи нива на линолова киселина в кръвта са склонни към по-здравословен общ рисков профил за сърдечни заболявания и диабет".
Линоловата киселина присъства в маслата от семена, сред които са слънчогледовото, рапичното и сусамовото. И както се оказва, те не са толкова нездравословни, колкото досега се е смятало.
И все пак, предвид че маслата от семена са вече толкова широко разпространени в почти всичко, което консумираме, все пак е добре да имаме едно наум. Най-добре е да се стремим да консумираме разнообразни здравословни мазнини, като избягваме преработените храни и много честата употреба на растителни масла за готвене. Полезно е да включваме и други масла, като например маслиново и кокосово, както и да приемаме омега-3 мастни киселини чрез храни като мазна риба, ленено семе, семена от чиа или орехи.