Не от скоро маслата от семена, каквото е така широко разпространеното и употребявано слънчогледово олио, са заклеймени като вредни за здравето, тъй като се предполагаше, че водят до възпаления в тялото и повишен кардиометаболитен риск. Ново проучване обаче не само подлага това дългогодишно убеждение под съмнение, но и достига до извода, че консумацията на тези видове масла може да бъде дори полезна.

Мазнините за готвене, които може да повишат риска от рак

Мазнините за готвене, които може да повишат риска от рак

Ето какво показва ново проучване

Според констатациите на учените хората, които приемат линолова киселина, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2, заради намаленото възпаление в тялото им.

"Нашето проучване, базирано на почти 1900 души, установи, че по-високите нива на линолова киселина в кръвната плазма са свързани с по-ниски нива на биомаркери на кардиометаболитния риск, включително тези, свързани с възпалението", казва в изявление Кевин К. Маки - доцент в Училището по обществено здраве към Университета на Индиана в Блумингтън, цитиран от New York Post.

Той обяснява, че въпреки че други проучвания са изследвали връзката между линоловата киселина и кардиометаболитните рискови фактори, настоящото такова разчита на обективни биомаркери, а не на въпросници и записи, свързани с начина и честотата на хранене на участниците. И предвид кръвните изследвания, посредством които се е извършило изследването, може да се счита, че то представя по-силен аргумент в сравнение с наблюдателни констатации.

Слънчогледовото олио може и да има ползи, но предвид широкото му разпространение в почти всичко, което ядем, е добре да имаме едно наум

Източник: iStock

Слънчогледовото олио може и да има ползи, но предвид широкото му разпространение в почти всичко, което ядем, е добре да имаме едно наум

"Измерихме също така редица маркери на възпалението и показатели за глюкозния метаболизъм", допълва доцент Кевин К. Маки. И уточнява, че "хората с по-високи нива на линолова киселина в кръвта са склонни към по-здравословен общ рисков профил за сърдечни заболявания и диабет".

Линоловата киселина присъства в маслата от семена, сред които са слънчогледовото, рапичното и сусамовото. И както се оказва, те не са толкова нездравословни, колкото досега се е смятало.

5 мита за консумацията на богати на мазнини храни

5 мита за консумацията на богати на мазнини храни

На които да спрем да вярваме

И все пак, предвид че маслата от семена са вече толкова широко разпространени в почти всичко, което консумираме, все пак е добре да имаме едно наум. Най-добре е да се стремим да консумираме разнообразни здравословни мазнини, като избягваме преработените храни и много честата употреба на растителни масла за готвене. Полезно е да включваме и други масла, като например маслиново и кокосово, както и да приемаме омега-3 мастни киселини чрез храни като мазна риба, ленено семе, семена от чиа или орехи.