В социалните мрежи и в частност в TikTok често попадане на различни трендове и предизвикателства, които често са свързани с храната, която консумираме. Признаваме си, голяма част от тях ни карат да повдигаме вежди от недоумение дали тези хора наистина се хранят така или всичко е постановка за пред камерите. Но има и тенденции, които са лъч надежда, идват от последователите на здравословния начин на живот.

Най-популярните TikTok храни за 2024 г.

Най-популярните TikTok храни за 2024 г.

Ето откъде тръгват тенденциите

И в последните месеци една подобна набира все повече популярност, а ние, признаваме си, също сме й фенове. Става дума за fibermaxxing или с други думи - да приемаш толкова фибри, колкото е необходимо, дори и повече, за да дадеш на тялото си максимум ползи от тях.

Според експерти, едва 5% от хората си набавят препоръчителното количество фибри с храната всеки ден. А тя е между 25 г за жените и 38 г за мъжете. Затова да се промотира по-честата консумация на храни, богати на тях, както и на добавки, определено е една полезна тенденция, с която можем да подпомогнем както състоянието на храносмилателната система, така и общото си здраве. А последователите на тренда в TikTоk ни съветват да достигнем до 50, даже 100 г фибри дневно.

Ето и конкретни примери за храни с високо съдържание на фибри. Сред плодовете това са круши, малини, ябълки, банани, портокали, ягоди. Зеленчуците, на които да наблягаме, са зелен грах, броколи, ряпа, брюкселско зеле, печен картоф, сладка царевица, карфиол, морков. 

От ядките и зърнените храни най-богати са ечемик, киноа, овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб, ръжен хляб, бадеми, шамфъстък, слънчогледови ядки. Не бива да забравяме да включваме в менюто си и пълнозърнеста паста, грах и леща, съветва Good Housekeeping.

Защо да станем последователи на fibermaxxing 

Фибрите са макронутриенти с редица ползи за организма. Освен че имат диуретичен ефект и подпомагат редовното изхождане, тя са важни за поддържането на баланса в чревната флора. А, както добре знаем, от него зависят редица други процеси - като метаболизъм, правилна мозъчна функция и дори хормонален баланс.

Фибрите също така имат роля в регулирането на нивата на холестерола и намаляват нивата на "лошия" холестерол като го абсорбират, вместо да се усвоява от кръвообращението. Освен това с редовния им прием си осигуряваме контрол на стойностите на кръвната захар и намаляваме възможността за резки скокове и спадове, които имат негативен ефект върху инсулиновата чувствителност.

Фибрите имат много ползи

Източник: iStock

Фибрите имат много ползи

Друг ефект от консумацията на фибри, който никак не е за подценяване, е чувството ни ситост, което те ни осигуряват. И когато консумираме храни, богати на тях, те ни карат да се чувстваме сити за по-дълго, с което и намаляват възможността да прегрешим с него вредно.

Още една добра новина е, че с фибрите е трудно да предозираме и да постигнем обратния на търсения ефект. Това е възможно само при някои редки състояния. Затова няма от какво да се притесняваме - в този случай важи максимата колкото повече, толкова повече, обяснява Woman's Health.

Все пак, препоръката е да действаме постепенно и така да увеличаваме приема на фибри, особено ако до този момент те не са били особено застъпени в менюто ни. Защото ако изведнъж изненадаме организма си с ударна доза, това може да доведе до подуване и газове. Важно условие е и по време на този процес да приемаме повече вода, за да го подпомогнем.

Вкусно и наистина полезно

Източник: iStock

Вкусно и наистина полезно

Как да си набавяме достатъчно фибри

Основният източник са растителните храни. Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Разтворимите се разтварят във вода, образуват гелообразно вещество и забавят храносмилането. Те се съдържат най-вече в плодове, зеленчуци, семена и бобови растения.

Приемът на фибри и ползите от тях както за стомаха, така и за мозъка

Здрав стомах и млад мозък - фибрите са начинът

Не една, а две важни ползи от тях

При неразтворимите този ефект не се наблюдава, а вместо това се движат заедно с храната през храносмилателния тракт. Съдържат се както в плодовете и зеленчуците, така и в различни пълнозърнести култури. А за максимални ползи се нуждаем от редовен прием и на двата вида фибри.