В средата на пролетта сме - време, което изобилства от всякакви листни зеленчуци. Идеално е да се възползваме от тях, докато са в сезона си, и да забравим за известно време за оранжерийните домати.
Спанакът е една от най-характерните култури по това време и няма как да не хапваме доста от него. Освен за готвени ястия, крехките свежи листенца са подходящи и за салати. А тази, която споделяме днес, е комбинация с още едно пролетно блаженство - ягодата.
Салата от спанак с ягоди
5 чаши бейби спанак
2 чаши ягоди, нарязани
3/4 чаша орехи пекан (може и обикновени)
150 г фета или бяло сирене
¼ глава червен лук, нарязан на тънко
2 парчета печени пилешки гърди без кожа, нарязани на дребно
сол
черен пипер

Източник: iStock
За дресинга:
2 с. л. лимонов сок
½ с. л. дижонска горчица
¼ чаша зехтин

Източник: iStock
В голяма салатена купа разбиваме лимоновия сок с горчицата, след което постепенно добавяме зехтина, като бъркаме непрестанно. Подправяме със сол и черен пипер.
Добавяме пилето, лука, спанака и ягодите, както и половината орехи. Разбъркваме всичко добре, за да се покрие с дресинга.
Разпределяме салатата от спанак и ягоди в чинии, като поръсваме с натрошено сирене и останалите орехи, пишат Delish.