За ChatGPT, който може да пише есета, компютърен код, поезия и песни не спира да се говори в последно време. И това е разбираемо, предвид че програмата, която работи с изкуствен интелект, е толкова успешна, че дори е съвсем възможно да измести и Google. Явно може да е полезна и за барманите, които обикновено обичат да експериментират с алкохола.

ChatGPT-5, Open AI, AGI и кога изкуственият интелект ще стане “изкуствен общ интелект”

ChatGPT-5 ще преобърне света още тази година

Ще прелее ли чашата

В действителност експеримент си прави екипът на Dusk - приложение за нощен живот, което показва баровете в Обединеното кралство. Те правят заявка в ChatGPT за коктейл.

Така се появява Heavenly Sipper, който се прави с 25 мл джин, 5 мл сок от лайм, 10 мл ликьор St-Germain, 5 мл абсент, 25 мл Cointreau, 2 капки портокалов битер, 10 мл меден сироп, пенливо вино и портокалово резенче за украса.

ChatGPT обаче е помислил и за въздържателите и създава и безалкохолен вариант на коктейла. Той се прави с 28 мл сок от лайм, 2.5 чаени лъжички меден сироп, 14 мл сок от бъз, 7 мл сироп с аромат на анасон или битер, 7 мл сок, 2 капки портокалов битер, 10 мл меден сироп, газирана вода и отново портокалово резенче за украса, пише The Spirits Business.

За коктейла Heavenly Sipper можем да кажем, че определено е креативен и иновативен. Но какво мисли самият ChatGPT за коктейла, който е създал? Екипът на приложението моли програмата да коментира това. В отговор ChatGPT пише, че Heavenly Sipper е доста лека и в същото време изискана напитка - идеална за тези, които предпочитат по-балансираните коктейли.

Коктейл “Зомби”, ром, кайсиев ликьор, портокалов сок и останалите в рецептата за коктейла

Коктейл “Зомби” - силен и тропически

Плашещо име, цитрусов вкус

А по думите на Софи Абрахамович, главен изпълнителен директор и съосновател на приложението Dusk, този опит е показателен за това, че баровете могат да възприемат нови технологиии в същото време се включват в културните и социални изживявания, с които да развълнуват ценителите на високоградусовите напитки.