Old Fashioned е може би най-известният коктейл с уиски в света. В същината си той е доста семпъл, изисква само три основни съставки за приготвяне, но напълно е заслужил популярността и статута си на класически коктейл.
Произходът на Old Fashioned, какъвто го познаваме днес, идва от стара напитка, която са наричали просто "уиски коктейл". За нея се смята, че е популяризирана в края на 1700 г., когато е било модерно да се добавят няколко капки горчивка към чаша уиски.
Създаването на коктейла върви ръка за ръка с разпространението както на уиски, така и на горчивка, която се е правела с билки и други растителни екстракти и се е използвала първоначално за лечебни цели.
С течение на времето са били създадени няколко други вариации на "уиски коктейла". Някои от тях са добавяли абсент или кюрасо. Но когато са се появявали все повече и повече вариации, хората, които са искали оригиналната версия, са започнали да я наричат "старомоден коктейл с уиски". Оттам се е наложило и името Old Fashioned.
Източник: iStock
Това, което го прави "старомодният" коктейл с уиски, който никога не излиза от мода, е идеалният баланс на твърдия алкохол със сладко и горчиво. Захарта омекотява уискито, а горчивината смекчава сладостта и придава дълбочина на цялостния вкус.
Перфектният Old Fashioned хармонизира трите елемента - те трябва да се допълват, а не някой от тях да надделява за сметка на останалите. С други думи, правилно приготвеният коктейл не трябва да е нито твърде сладък, нито твърде горчив, нито пък с вкус, който се доближава да чисто уиски.
За щастие, можем лесно да постигнем този баланс, като спазваме пропорциите. Ето как да си приготвим идеалния Old Fashioned по рецептата на Liquor.
Какво ни трябва
- 1 ч. л. захар
- 3 капки битер
- 1 ч. л. вода
- 60 мл бърбън (или друг вид уиски)
- портокалова кора
Източник: iStock
Какво ги правим
В смесителна чаша слагаме захарта и капваме битера. След това добавяме чаена лъжичка вода и разбъркваме, докато захарта почти се разтвори.
После идва ред на леда, бърбъна и отново разбъркваме, докато съставките се охладят добре. Прецеждаме в ниска чаша върху едно голямо кубче лед.
Последният щрих включва усукването на портокаловата кора над чашата и добавянето ѝ към завършения ни коктейл.