Обновеният чатбот с изкуствен интелект ChatGPT-4 стартира съвсем наскоро, но монзина вече са развълнувани от следващата версия на технологията. 

ChatGPT, Google, Preply и коя е по-добрата търсачка

ChatGPT vs Google - коя е по-добрата търсачка

Има ли ясен победител

Тази седмица се появи мнение, че GPT-5 ще завърши обучението си тази година и може да предизвика голяма революция в света на технологиите и отвъд.

Твърдението идва от разработчика Сики Чен от Twitter, който заяви, че GPT-5 най-вероятно ще завърши обучението си през декември и OpenAI очаква да постигне AGI.

Снимка 612193

Източник: iStock

AGI е концепцията за „изкуствен общ интелект“, която се отнася до способността на ИИ да разбира и научава всяка задача или идея, която хората могат да си представят. 

С други думи, ИИ, който е постигнал AGI, може да бъде неразличим от човека по своите способности.

От положителна гледна точка това може значително да повиши производителността на различни процеси, поддържащи ИИ, елиминирайки монотонната тежка и досадна работа.

Снимка 612194

Източник: iStock

В същото време създаването на изкуствен интелект с толкова много способности и мощ може да има непредвидени последици – такива, за които дори още не сме се сетили. 

Това не означава, че апокалипсисът на роботите е неизбежен, но със сигурност повдига много въпроси за това какви могат да бъдат отрицателните ефекти от AGI.

Tова е първият път, когато чуваме за реалистичната поява на това следващо ниво при ИИ, въпреки че въз основа на случващото се до момента около OpenAI твърдението на Чен далеч не е пресилено. 

Microsoft Bing, Edge, ChatGPT и как изкуственият интелект ще промени търсачката и браузъра

Ето как Microsoft може да измести Google

ChatGPT е обвързан с Microsoft

Организацията официално заяви, че GPT-4.5, стъпката след настоящия GPT-4, ще бъде „въведен през септември или октомври 2023 г. като междинна версия между GPT-4 и предстоящия GPT-5“.