Би прозвучало малко странно, ако преведем буквално името на коктейла Corpse Reviver No.2. Затова по-скоро бихме го нарекли с добре познатия израз "клин клин избива". И веднага обясняваме защо.

Коктейл Black Widow - мистериозен, мрачен и омагьосващ

Коктейл Black Widow - мистериозен, мрачен и омагьосващ

Богат на вкусове, но не и претенциозен или тежък

Ако се върнем към историята на произхода на Corpse Reviver No.2, ще разберем, че попада сред класическите напитки отпреди Сухия режим в САЩ, за които се твърди, че са били създадени и консумирани основно с цел "да върнат мъртвеца обратно към живот" - или с други думи, да излекуват махмурлук.

Рецепти за различни Corpse Revivers има поне от 1870 г., но много от тях са се изгубили с течение на времето. Corpse Reviver No.2 обаче остава най-известната версия. Колкото до предшественика му - Corpse Reviver No.1, който се прави с коняк, калвадос и сладък вермут, той също все още може да бъде открит в менютата на някои барове, но доста по-рядко.

Подобно на много коктейли от Сухия режим, Corpse Reviver No.2 изпада в забвение през десетилетията, но е възроден, когато барманите са търсили вдъхновение назад в историята. Коктейлът намира място и в книгата The Savoy Cocktail Book на Хари Крадок, първоначално публикувана през 1930 г. и събрала десетки класически напитки.

Снимка 689296

Източник: iStock

Днес Corpse Reviver No.2 се приготвя в някои барове, а понякога дори влиза в предложенията за брънч на заведенията. Всеки, който обаче дръзне да си го поръча в светлата част на деня, е добре да не забравя, че коктейлът е по-силен, отколкото се усеща на вкус. Както Хари Крадок предупреждава в книгата си, "четири от него, изпити в бърза последователност, връщат мъртвеца обратно към живот."

Ето как да си приготвим Corpse Reviver No.2 според рецептата на Liquor.

Какво ни трябва

  • 22 мл джин
  • 22 мл Lillet blanc (френски аперитив)
  • 22 мл портокалов ликьор
  • 22 мл унции сок от лимон
  • абсент
Снимка 689295

Източник: iStock

Какво ги правим

Първата стъпка изисква да сипем съвсем малко количество абсент в предварително охладена чаша, колкото да го завъртим в нея, за да покрие вътрешността ѝ. Останалото се изсипва от чашата. Струва си да не пропускаме тази стъпка, тъй като абсентът оставя нотка, която се усеща предимно като аромат, докато после отпиваме от коктейла.

Баровете, които всеки иска да посети през 2024 г.

Баровете, които всеки иска да посети през 2024 г.

Ето как изглежда топ 10 на най-добрите барове според The World's 50 Best

След това в шейкър с лед сипваме останалите съставки, които са в равни части, и разклащаме, докато се охладят добре. Накрая прецеждаме в чашата.