Дайкирито е абсолютната класика в коктейлите, изкушаващо с екзотичния си характер. Но Royal Bermuda Yacht Club е по-малко познатият му "братовчед", който също може да се похвали с екзотика, но и с класа. А и заслужава не по-малко внимание.
Дори и преди да сме го опитали или да знаем с какви съставки се забърква, този коктейл звучи претенциозен, съдейки по името му. И до известна степен може и да бъде определен като такъв, но единствено в добрия смисъл на думата. А за да обясним какво имаме предвид, нека се върнем години назад към историята на създаването му.
Годината е 1844 г., когато на Бермудските острови се събират група местни моряци и британски офицери, за да създадат институция, посветена на плаването. На тази среща те основават Bermuda Yacht Club. "Кралската" (Royal) титла в името идва две години по-късно, когато клубът получава кралска харта от кралица Виктория. Така, това признание носи на новопреименувания Royal Bermuda Yacht Club социален престиж и почетна репутация.
Именно в клуба, вероятно през 30-те години на миналия век, Мери Мабон от Harper's Bazaar се наслаждава на коктейла, който днес носи името му. Той се появява и в книгата Cocktail Guide and Ladies" Companion от 1941 г., но остава неясно дали клубът го е кръстил на себе си и дали коктейлът изобщо е имал име. Интересно е, че напитката по никакъв начин не е официализирана от самия Royal Bermuda Yacht Club, като в официалния им уебсайт тя изобщо не е и спомената. Вероятно защото все пак фокусът им е плаването, а не миксологията.
Но въпреки това едноименният коктейл заслужава внимание. Вкусът му се откроява, но може да бъде определен най-вече като свеж. Предвид произхода му от Бермудите, вероятно всеки би се досетил, че основният алкохол е ром. И би бил прав. Но комбинацията с останалите съставки допринася за баланса между сладко и цитрусово. "По-претенциозното" в рецептата пък е местният ликьор, наречен фаленрум (falernum), който е с вкус на джинджифил, лайм и бадем.
Може да се каже, че Royal Bermuda Yacht Club е като Дайкири, но с по-различен островитянски характер - предимно екзотичен и точното количество изискан.
Ето я рецептата на Royal Bermuda Yacht Club според Robb Report.
Какво ни трябва
- 45 мл ром (отлежал)
- 8 мл Коантро
- 8 мл фалернум (сироп)
- 8 мл демерара (сироп)
- 22 мл сок от лайм
Какво ги правим
В шейкър с лед слагаме всички съставки и разклащаме енергично за 8-10 секунди, докато се охладят добре. Прецеждаме в коктейла във висока чаша и гарнираме с резен или кора от лайм.