Познаваме добре Margarita - царицата на класическите коктейли, която от 40-те години на миналия век комбинира единствено текила, лайм и трипъл сек в разкошен сауър, който приятно гъделичка небцето.
Разбира се, през годините са се появили (и вероятно продължават да се появяват) безброй нейни вариации. Но само малка част от тях могат да се нарекат "модерна класика" на иначе абсолютно класическия коктейл Margarita.
Именно на един от тях обаче обръщаме внимание днес - Tommy's Margarita. Този коктейл нямаше как да не привлече вниманието ни със своята простичка, но революционна комбинация, която подчертава вкуса на текилата.
Ако при класическата Margarita трипъл сек ликьорът (в рецептата може да се използва и Cointreau) ѝ придава цитрусова сладост, която притъпява вкуса на текилата, то Tommy's Margarita прави точно обратното. И именно това е революционното в идеята му.

Източник: iStock
Тази модерна класика е създадена от Хулио Бермехо в началото на 90-те години, в семейния му ресторант в Сан Франциско - Tommy's Mexican, откъдето идва и името на коктейла. Заведението е открито от бащата на Бермехо - Томас, през 1965 г., а днес се смята за един от водещите текила барове в света, пише Food&Wine.
Tommy's Margarita се отклонява от традиционната рецепта за Margarita, като заменя портокаловия ликьор (трипъл сек или Cointreau) с нектар от агаве. Точно тази съставка подчертава земните, растителни нотки на текилата. Затова и е важно да използваме висококачествена текила, направена от 100% агаве.
Ето я и цялата рецепта за Tommy's Margarita.
Какво ни трябва
- 60 мл текила бланко (висококачествена)
- 30 мл сок от лайм
- 15 мл нектар от агаве
- сол
Какво ги правим
Пълним с лед шейкър за коктейли и добавяме всички течни съставки. Разклащаме за 10-15 секунди, докато се охладят добре. След това по желание намокряме ръба на коктейлна чаша, за да полепне солта. Накрая прецеждаме коктейла в чашата, която предварително сме напълнили с лед.