Познаваме добре Margarita - царицата на класическите коктейли, която от 40-те години на миналия век комбинира единствено текила, лайм и трипъл сек в разкошен сауър, който приятно гъделичка небцето.

Margarita, класическата рецепта и как да си приготвим и по-различни варианти на коктейла

Как да си приготвим една по-различна Margarita

Коктейл, който обича импровизациите

Разбира се, през годините са се появили (и вероятно продължават да се появяват) безброй нейни вариации. Но само малка част от тях могат да се нарекат "модерна класика" на иначе абсолютно класическия коктейл Margarita.

Именно на един от тях обаче обръщаме внимание днес - Tommy's Margarita. Този коктейл нямаше как да не привлече вниманието ни със своята простичка, но революционна комбинация, която подчертава вкуса на текилата.

Ако при класическата Margarita трипъл сек ликьорът (в рецептата може да се използва и Cointreau) ѝ придава цитрусова сладост, която притъпява вкуса на текилата, то Tommy's Margarita прави точно обратното. И именно това е революционното в идеята му.

Снимка 716447

Източник: iStock

Тази модерна класика е създадена от Хулио Бермехо в началото на 90-те години, в семейния му ресторант в Сан Франциско - Tommy's Mexican, откъдето идва и името на коктейла. Заведението е открито от бащата на Бермехо - Томас, през 1965 г., а днес се смята за един от водещите текила барове в света, пише Food&Wine.

Tommy's Margarita се отклонява от традиционната рецепта за Margarita, като заменя портокаловия ликьор (трипъл сек или Cointreau) с нектар от агаве. Точно тази съставка подчертава земните, растителни нотки на текилата. Затова и е важно да използваме висококачествена текила, направена от 100% агаве.

Ето я и цялата рецепта за Tommy's Margarita.

Какво ни трябва

  • 60 мл текила бланко (висококачествена)
  • 30 мл сок от лайм
  • 15 мл нектар от агаве
  • сол
Коктейл с бира - ето как да си приготвим Chelada

Коктейл с бира - ето как да си приготвим Chelada

Лесно и с мексикански привкус

Какво ги правим

Пълним с лед шейкър за коктейли и добавяме всички течни съставки. Разклащаме за 10-15 секунди, докато се охладят добре. След това по желание намокряме ръба на коктейлна чаша, за да полепне солта. Накрая прецеждаме коктейла в чашата, която предварително сме напълнили с лед.