Всички искаме да живеем по-дълго, но искаме и животът ни да бъде пълноценен до самия край. Затова е важно да обръщаме достатъчно внимание на здравословното си състояние, да забравим за вредните навици, да спим достатъчно и да се храним пълноценно.

Диета за дълголетие - как и с какво се храни професорът по геронтология Валтер Лонго

Какво яде един експерт по дълголетие

Не е точно каквото очаквахме

Именно храненето е акцент на едно ново проучване, което анализира храненето и здравословното състояние на близо половин милиони британци в периода от 2006 г. досега. А изводът от него е повече от обнадеждаващ - че може да добавим до цели 10 години към живота си, ако спазваме правилния хранителен режим.

Участниците са разделени в няколко групи спрямо хранителните си навици и това как те се променят с годините. Вземат се предвид и други фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол и физическа активност.

Снимка 645026

Източник: iStock

Най-голямата изненада е, че тези, които преустановяват консумацията на храни със съдържание на захар и преработени меса за сметка на повече пълнозърнести, плодове, зеленчуци, ядки и умерени количества риба, успяват да добавят цели 10 години към очакваната продължителност на живота си.

Този ефект, но в по-малка степен, се забелязва при тези, които принципно се хранят по-здравословно, както и при други, открили здравословното хранене на по-късен етап от живота си. Например ако изключим вредните храни от менюто си, когато сме на 70, може да си спечелим около четири-пет години повече живот. Но препоръката на учените е да направим тази необходима промяна до 40-годишна възраст, предава ScienceAlert.

Снимка 645027

Източник: iStock

Изводите от това изследване са в подкрепа на други предишни, които установяват връзката между здравословното хранене и намаления риск от ранна смъртност. Промените в начина на живот обаче често не са толкова лесно приложими на практика.

Тайната за дълголетие на японските столетници - бактерии и вируси в чревната микрофлора

Бактериите и вирусите, които може би са тайната на дълголетието

Каква магия се случва в червата

Те са свързани както със социално-икономическия статус, така и с други фактори от начина на живот. Но сега имаме един наистина добър стимул да започнем да се храним здравословно още днес - защото никога не е късно, но колкото по-рано, толкова по-добре.