Всички сме чували за женшен и гинко билоба - познати билки, които отдавна се използват за повече енергия, бистър ум и защита от стреса. Но има една древна източна тайна, която тепърва набира популярност на Запад - и това е джиаогулан, наричан от мнозина "билката на безсмъртието".
Познат още като петлистен женшен, южен женшен, женшенът на бедняка или дори чудотворна лоза, това растение впечатлява учените с изумителните си свойства - от ускоряване на метаболизма и намаляване на холестерола, до засилване на имунитета и подобряване на цялостното здраве и дълголетие, отбелязва New York Post.
Къде расте тази "вълшебна" билка
Джиаогулан (Gynostemma pentaphyllum) вирее в планинските и гористи райони на Азия, най-вече в Китай, Япония и Тайланд. Там местните от векове го използват като лековито растение, вярвайки, че удължава живота. И явно не са далеч от истината.

Източник: iStock
Джиаогулан
Какво казва науката
Тази билка има изключително висок антиоксидантен капацитет - осем пъти по-висок от този на зеления чай. Антиоксидантите са "войниците", които пазят тялото от вредните свободни радикали - причинители на стареене, възпаления и болести. А джиаогулан е зареден с тях.
Според проучване, публикувано в Journal of Functional Foods, джиаогулан понижава холестерола, помага при високо кръвно налягане, подобрява функцията на черния дроб облекчава симптоми на хроничен бронхит, гастрит и хепатит, успокоява безсъние и главоболие и има противораков потенциал. Джиаогулан дори подпомага тялото в борбата с оксидативния стрес - основен фактор за стареенето и множество хронични болести.

Източник: iStock
Чай от джиаогулан
Как се приготвя и какъв вкус има
1-2 чаени лъжички сушени листа се запарват 250 мл гореща вода, след което прецеждаме и приемаме като чай. Вкусът е леко горчив с деликатна сладка и "земна" нотка - различен, но освежаващ. Горчивината идва от така наречените сапонини - съединения, които играят ключова роля в лечебните свойства на растението.