Всички сме чували за женшен и гинко билоба - познати билки, които отдавна се използват за повече енергия, бистър ум и защита от стреса. Но има една древна източна тайна, която тепърва набира популярност на Запад - и това е джиаогулан, наричан от мнозина "билката на безсмъртието". 

Какъв чай да пием за дълголетие

Какъв чай да пием за дълголетие

Какви са ползите му за здравето и как да го пием, за да извлечем максимално от тях

Познат още като петлистен женшен, южен женшен, женшенът на бедняка или дори чудотворна лоза, това растение впечатлява учените с изумителните си свойства - от ускоряване на метаболизма и намаляване на холестерола, до засилване на имунитета и подобряване на цялостното здраве и дълголетие, отбелязва New York Post.

Къде расте тази "вълшебна" билка

Джиаогулан (Gynostemma pentaphyllum) вирее в планинските и гористи райони на Азия, най-вече в Китай, Япония и Тайланд. Там местните от векове го използват като лековито растение, вярвайки, че удължава живота. И явно не са далеч от истината. 

Джиаогулан

Източник: iStock

Джиаогулан

Какво казва науката

Тази билка има изключително висок антиоксидантен капацитет - осем пъти по-висок от този на зеления чай. Антиоксидантите са "войниците", които пазят тялото от вредните свободни радикали - причинители на стареене, възпаления и болести. А джиаогулан е зареден с тях.

3 вида чай за по-млада и красива кожа

3 вида чай за по-млада и красива кожа

Ефект, подобрен на скъпата козметика

Според проучване, публикувано в Journal of Functional Foods, джиаогулан понижава холестерола, помага при високо кръвно налягане, подобрява функцията на черния дроб облекчава симптоми на хроничен бронхит, гастрит и хепатит, успокоява безсъние и главоболие и има противораков потенциал. Джиаогулан дори подпомага тялото в борбата с оксидативния стрес - основен фактор за стареенето и множество хронични болести.

Чай от джиаогулан

Източник: iStock

Чай от джиаогулан

Как се приготвя и какъв вкус има

1-2 чаени лъжички сушени листа се запарват 250 мл гореща вода, след което прецеждаме и приемаме като чай.  Вкусът е леко горчив с деликатна сладка и "земна" нотка - различен, но освежаващ. Горчивината идва от така наречените сапонини - съединения, които играят ключова роля в лечебните свойства на растението.