Черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло, който извършва една от най-важните функции - да филтрира кръвта, токсините и ненужните на организма ни вещества. Освен тази ключова задача обаче той изпълнява и множество други функции - отново съществени за здравето ни. Така например черният дроб подпомага храносмилането, метаболизирането на протеини, въглехидрати и мазнини, както и съсирването на кръвта.

Черен дроб, възраст и как остарява този орган

На колко години е черният ни дроб

Остарява ли той изобщо

Всички добре знаем, че тютюнопушенето и пиенето на алкохол са особено вредни за този орган навици. Но храната, която ядем, също оказва влияние. Ето кои 3 вида храни гастроентерологът д-р Саураб Сети съветва да избягваме, за да предпазим черния си дроб от увреждане.

Храни с много фруктоза

Във видео в TikTok профила си лекарят поставя на първо място всички храни с високо съдържание на фруктоза. Но освен в плодовете и зеленчуците, тя е често срещана също в сладките и преработени храни и напитки, и се обработва почти изцяло от черния дроб.

Снимка 722381

Източник: iStock

По думите на д-р Сети съвременният човек приема в пъти по-голямо количество фруктоза, тъй като в диетата му често присъстват храни с рафинирани захари. Това обаче води до натрупване на коремни мазнини, което от своя страна увеличава риска от чернодробно заболяване.

Масла от семена

Друг вид храни, които според гастроентеролога вредят на черния дроб, са масово произведените масла от семена с високо съдържание на омега-6 мазнини. Сред тях са маслата от соя, царевица и слънчоглед. Но консумацията на по-голямо количество може да повиши риска от възпаления и оксидативен стрес, които са вредни за черния дроб.

Снимка 722380

Източник: iStock

По думите на диетолога Кимбърли Гомер, цитирана от Best Life, тези масла се окисляват лесно и съдържат вредни добавки. И когато се нагряват, например при готвене, отделят още по-токсични странични продукти. Освен това могат да раздразнят червата и да причинят симптоми като подуване на корема и газове.

Куркума, черен дроб и нови изследвания, които доказват, вредите за здравето на тази подправка

Уврежда ли черния ни дроб куркумата

Тъмната страна на подправката

Плодови сокове

Предупреждението на д-р Сети за натуралните сокове е, че имат високо съдържание на фруктоза, а им липсват фибри. Той обяснява, че тази комбинация причинява бързи скокове на кръвната захар, което може да доведе до натрупване на мазнини в черния дроб.

Снимка 722379

Източник: iStock

Освен това "детоксикацията" на организма със сокове може да разбалансира и чревния микробиом. Знаем, че фибрите са ключови за здравето на червата, а изцеждането на сокове премахва по-голямата част от неразтворимите фибри в плодовете и зеленчуците, докато същевременно концентрира естествените захари.