Когато говорим за стареене, първо си мислим за годините, които си минават една след друга. Но освен тази възраст, изразена в числа, не по-малко важна е биологичната възраст на тялото ни, която може сериознo да се различава. А това се дължи както на някои заболявания, така и на ежедневните избори, които правим.

Протеинът, който предпазва клетките от стареене

Още една от тайните на стареенето е разгадана

Ще има ли ново лечение за заболяванията, свързани с него

А ново изследване на учени от University of Jyväskylä ни предупреждава, че редовната консумация на червени и преработени меса, сладки напитки и бързи храни ускорява биологичното стареене на организма, дори при младите.

Тези пък, които залагат предимно на плодове и зеленчуци в менюто си, успяват да забавят този процес и да влияят положително на темпото, с което тялото им остарява.

Снимка 701849

Източник: iStock

Изследователите правят пояснението, че има и други фактори, които влияят върху скоростта на биологичното стареене и разминаването между биологично и хронологично стареене. Сред тях сa генетична предразположеност, пушене и физическа активност. Но начинът на хранене си остава основен и самостоятелен фактор, на който трябва да сe обърне най-много внимание.

Скоростта на биологичното стареене отразява това дали човек остарява по-бавно или по-бързо в сравнение с хронологичната си възраст. А за да докажат важната роля на храненето, учените анализират въпросната скорост при двойки близнаци на възраст между 20 и на 25 години.

Спанак и кейл - зеленчуците, които забавят процесите на стареене

Зеленчуците, които забавят стареенето

Млади по-дълго - отново с помощта на храната

И така доказват, че дори при еднакъв генетичен товар, изборът с какво да се храним може да повлияе на това колко бързо остаряваме, пише Neurosciencenews. А това е обандеждаваща новина, но и напомняне, че това, което слагаме на масата си, наистина може да промени живота ни - и да го направи по-дълъг.