Отново е онзи ден от седмицата, в който неистово ни се иска да мръднем някъде за уикенда. В началото на декември сме и метеорологичните условия рязко намаляват шансовете за безгрижна разходка в планината. Ето защо решихме да се отправим към Велинград

Уикенд в Хисаря

Уикенд в Хисаря

Рай сред лековити минерални води и древна история

Разстоянието от София е около 130 километра, а от Пловдив около 80 км. Има обаче и един доста приятен начин да достигнем до Велинград - с теснолинейка. Тя се движи по маршрута Септември - Велинград - Добринище с обща дължина 124,7 км. 

От Септември до Велинград линията минава по дефилето на Чепинска река и именно заради това си заслужава да изберем този вид транспорт. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - Аврамово (1267 метра над морското равнище).

Уикенд в Орцево

Уикенд в Орцево

Там където Родопите гледат с любов към Пирин

Снимка 393666

Източник: velingrad-bg.com

Почти всички, включително и ние, отиват във Велинград с идеята да се отдадат на релакс и СПА процедури. Естествено, градът е идеален избор за тази цел, а хотели има в изобилие. И точно защото в избора на хотел няма да се затрудним, няма да се спираме на тях. 

Уикенд в Мелник и Рупите

Уикенд в Мелник и Рупите

И да видим, и да хапнем, и да пийнем

Защото ако все пак ни се иска да мръднем по-далеч от джакузито, има какво да се види и посети. Ще започнем с карстовия извор Клептуза. Това е един от символите на града и в по-топлите месеци със сигурност е най-приятно за разходка. Зимата обаче не прави изключение, защото отново има една загадъчна романтика. 

Снимка 393664

Източник: velingrad-bg.com

Да не говорим, че някои от заведенията там работят и можем да се насладим на обяд до камина. Градът може да се похвали е с гигантска секвоя, намираща се в центъра зад пощата, чиято възраст надхвърля 80 години.

Малко по-далече от центъра и секвоята пък се намира минералният извор Мизинка. Той е известен с горещата си минерална вода, която е с температура над 80 градуса. 

Снимка 393665

Източник: velingrad-bg.com

В близост до него пък се намира историческия музей на Велинград. През зимата той работи от понеделник до събота от 9 до 17 ч. с входна такса от 2 лв. В него можем да видим четири постоянни експозиции - мемориална изложба "Вела Пеева", изложба "Николай Гяуров", изложба "Великденски писани яйца" и етнографска изложба "Планината гостоприемен дом". 

Снимка 393669

Източник: museum.velingrad.eu

Оперният певец Николай Гяуров е роден през 1929 г. в село Лъджене, което днес се е превърнало в квартал на Велинград. Ето защо там ще открием бюст на Николай Гяуров, изработен от Владимир Гиновски и поставен през 2008 г. 

Снимка 393704

Източник: velingrad-bg.com

В града се намира и паметникът на Вела Пеева. Тя е родена през 1922 г. в село Каменица, което е един от трите квартала на Велинград. Вела Пеева е деен участник в партизанските движения по време на Втората световна война. 

Снимка 393703

Източник: velingrad-bg.com

Велинград разполага и с художествена галерия, която носи името на художничката Цвета Шуманова, която прекарва по-голямата част от живота си в САЩ, и се помещава в родната ѝ къща. 

Снимка 393705

Източник: velingrad-bg.com

И понеже по-горе споменахме минерални извори, няма как да не отбележим факта, че в трите квартала на Велинград - Чепино, Лъджене и Каменица, има находища на минерална вода.  

Уикенд във Враца

Уикенд във Враца

И нови приключения

Недалеч от Велинград се намира и местността "Вазова поляна", която се смята, че поетът е обичал да посещава.

Снимка 393667

Източник: velingrad-bg.com

На около 20 минути път с кола пък се намира село Дорково, където можем да посетим палеонтологичния музей. В него има най-различни находки от плиоцена, открити в находището в местността "Елин кладенец" в близост до селото.