Времето - очаквано и разбираемо за ноември, застудява. Но следващите дни отново ще са супер за още едно уикенд бягство преди тежка, зима обстановка да се настани по пътищата. През деня е топло и приятно за разходки, а в студените вечери е само да се сгушим някъде на топло с чаша хубаво вино в ръка.

И като споменахме вино, веднага в ума ни изскача Мелник. 

Как да стигнем

Мелник е най-малкият град в България. Намира се в област Благоевград. До градчето в полите на Пирин можем да стигнем с автобус или с кола. Вторият вариант винаги е за предпочитане. Разстоянието до Мелник от София е 180 км., а от Пловдив - 334.

Снимка 388238

Източник: Facebook / Йорданка Михалева

Какво да правим в Мелник

Мелник може да е най-малкият град, но това въобще не значи, че няма какво да видим в него. Дори напротив - повече места на по-малка площ, за да ни остане време и за хапване и почивка.

Всичко тук е в стар стил и автентичният дух е запазен. Затова и градът е обявен за архитектурен резерват. Дори само разходката по калдъръмите улички и край реката ще ни достави достатъчно удоволствие и ще ни поизмори. Но има и къде да кривнем.

Средновековната църква "Св. Никола" напомня за култа към светеца през вековете, когато е имало цели шест храма, носещи неговите име. Днес от църквата от XIII век е останала само една стена, но любителите на историята и археологията ще оценят обекта.

Снимка 388247

Източник: Facebook / Непознатите места на България

Градският исторически музей е сгушен е една от преките на главната улица, а с влизането в него връщаме лентата много години назад, в едно друго време. Битова обстановка, автентични вещи и много информация за миналото на Мелник. Включен е в списъка със 100-те национални туристически обекта.

Снимка 388248

Източник: Facebook / Aleksandar Krumov

Музеят на виното в Мелник е един от двамата у нас (другият е в парк Кайлъка, Плевен). Отваря врати през 2013 г. и предлага за дегустация разнообразни вина в автентична обстановка. Ще научим и интересни факти за процеса на винопроизводството, което е основният поминък в малкия град. 

Снимка 388252

Източник: Facebook / Данка Матеева

Кордопуловата къща е друга известна забележителност на най-малкия град в България. Можем да я срещнем и с името Цинцарова. Зад тези названия се крие най-голямата запазена и до днес възрожденска къща на Балканския полуостров.

Два етажа, прозорци с венециански стъкла, огромна подземна изба, която побира тонове вино, възрожденски стил и страхотна гледка към града. В Кордопуловата къща също ще дегустираме различни вина срещу съответната цена - около 15 лева.

Снимка 388253

Източник: Facebook / Мария Камберова

Какво да правим около Мелник

Стига история, трябва си и малко природа. Мелнишките пирамиди, които се виждат около града, всъщност са причината той да носи това име - пясъчните, остри върхове се наричат мелове. 

Ако искаме една идея по-екстремна и уморителна разходка, екопътеката до Роженския манастир е вариант. Отбивката за нея е веднага след Музея на виното. Маршрутът не е дълъг, а на края му ще си отдъхнем в красивия двор на Роженския манастир.

Снимка 388254

Източник: FAcebook / Красотата на България

Рупите

Ако отидем до Мелник, грехота да не отидем и до Рупите. Обратното също е валидно. Селото се намира само на около 20 километра от града.

Уикенд в Троянския Балкан

Уикенд в Троянския Балкан

Какво да правим в и около планинския град

Насочваме вниманието си към храма "Св. Петка Българска" и към къщата, обитавана от пророчицата Ванга. Можем да влезем в стаята, където е приемала посетители, да видим къде е спала, да оставим цвете на гроба й, да запалим свещ за здраве и да научим повече за нейния живот.