Пътуването ни из България продължава, а хубавото есенно време само може да ни предразположи към нови приключения. 

Уикенд в Свежен

Уикенд в Свежен

В прегръдките на Сърнена Средна гора

Трудно ще се намери човек, който да е посетил Врачанския балкан и да не е останал впечатлен от красотата и енергията, с която разполага.

Враца не е за подценяване като град, но ще се концентрираме върху забележителностите, които се крият в непосредствено близост до него. Ще започнем с връх Околчица, до който може спокойно да се стигне с кола и се намира на около 20 километра от Враца. 

Звучи сякаш е много далеч, но не е, а и си заслужава. На върха ще намерим огромен кръст, а гледката, която се разкрива пред нас. Изразът "докъдето очите виждат" важи с пълна сила за Околчица и няма да съжалим, че сме се качили. 

Задължително място за посещение е и пещерата Леденика. По пътя за пещерата обаче ще минем през прохода Вратцата, който отново ще ни спре дъха. 

Уикенд в Трън

Уикенд в Трън

Три места, които да видим

Но трябва да продължим да дишаме, защото след поредица от завои ще стигнем до развлекателен парк "Леденика". Мястото е много добре обособено, като разполага с пейки и беседки, на които можем да поседнем и да се насладим на природата, както и на обяд. 

Паркът се намира непосредствено преди пещерата и разполага с център за посетители, въжена градина, стена за катерене и други забавни съоръжения, които, разбира се, не могат да бъдат използвана през зимата. 

Самата пещера обаче е това, за което сме отишли и е отворена целогодишно, като температурата в нея е в диапазона 8-16 градуса.

Няма как да пропуснем и един от най-високите водопади в България - Скакля. Той обаче не тече постоянно, но ако имаме късмет, ще станем свидетели на наистина красива гледка. 

Уикенд в Геопарк Искър-Панега

Уикенд в Геопарк Искър-Панега

Идея за пикник и място, където да презаредим батериите