Лято е, четвъртък е и е време за уикенд бягство от действителността. Какъв по-добър избор от най-високото населено място в България - село Орцево.

Как да стигнем

С кола до Орцево се стига по асфалтовия път, който се отделя от шосето Юндола-Разлог при село Краище. Разстоянието от Краище до Орцево е около 21 км, като се минава през селата Лютово и Бабяк.

Снимка 372555

Източник: Facebook / Musa Gulit

Ако като нас сте от хората, които обичат разходките и искат да се любуват на неповторими планински гледки, много по-атрактивен вариант е да се вземе теснолинейката до гара Аврамово (най-високата ЖП гара на Балканите). Оттам - пеша или с колело по черния път.

Цялото разстояние от село Аврамово до село Орцево е около 14 км и се изминава приблизително за три-четири часа.

Снимка 372550

Източник: Facebook / Orcewo Орцево

Орцево

Орцево е малко и по родопски разположено село - с разпилени по хълмовете на Велийшко-Виденишкия дял махали. Надморската височина, на която се намира, е 1580 м, което с основание го прави най-високото село в България.

Снимка 372554

Източник: Facebook / Musa Gulit

В Уикипедия може да прочетете много за Орцево - за миналото и историята му, откъде произлиза името и т.н. Няма как обаче да намерим информация за атмосфера на родопското село с най-невероятните гледки към Пирин и безграничното гостоприемство на човека, който олицетворява Орцево - Муса.

Снимка 372549

Източник: Facebook / Orcewo Орцево

Домакинът

Още при първа среща с Муса някак неусетно създадохме едно приятелство, което продължава и до днес. Но не мислете, че това е лично отношение към нас - Муса се държи все така приветливо, мило и гостоприемно към всеки посетител в Орцево.

Муса

Източник: Facebook / Orcewo Орцево

Муса

Ако човек реши да посети селото, трябва да е наясно с едно нещо - Муса е местният домакин за всичко. Той е човекът, който разказва всяка интересна подробност за сякаш безкрайните махали; той упътва откъде, как и защо да минем, ако искаме да си направим кратък преход на околността, например до върховете Велиица, Кавун тепе или до Тракийското светилище в местността Бабяшка чука.

Снимка 372553

Източник: Facebook / Musa Gulit

Муса е и човекът, от който да си вземем студена бира в неговата кръчма-магазин, докато се взираме в Пирин; той ще ни нахрани с нещо местно и вкусно и ще ни помогне да се настаним - в къщата за гости или на палатка в къпнинга, както предпочитаме.

Снимка 372557

Източник: Facebook / Radoslav Bayraktarov

Нощувката

Къщата за гости в Орцево е едно от местата с най-хубави гледки. Само там и при ясно време, докато похапваме мекици за закуска, през големите прозорци на втория етаж като на длан се виждат всички върхове по северния склон на Пирин.

Магията на Орцево привлича не само туристи, жадни за приключения, но и много фотографи, нетърпеливи да уловят несравнимите гледки към назъбения скалист Пирин от нежната прегръдка на зелените Родопи.