Уикенд приключенията тази седмица ни отвеждат по южните склонове на Средна гора, където се намира един от най-древните български градове. Всяка година Хисаря привлича все повече туристи от България и чужбина, които посещават града, за да се потопят не само в топлите минерални извори, но и в духа на древната история.

Как да стигнем

Хисаря се намира в Южна България, на около 45 км от Пловдив и 24 км от Карлово. Отбива се от пътя Карлово-Пловдив, като се минава през село Михилци.

Уикенд в Карлово

Уикенд в Карлово

Какво да правим и да видим в града на Васил Левски

Древността

Първите данни за Хисаря датират от IV-III век преди новата ера. Градът е основан преди 17 столетия от римския император Диоклециан, който се установява там, заради безценните минерални води.

От дълбока древност до днес животът около минералните извори на Хисаря не е прекъсвал. Лечебните качества на водите са причина различни цивилизации не само да минават, но и да се заселват там, оставящи ценни образци от своята култура.

Хисар или Хисаря

Дълги години след завладяването на пловдивския край от османските турци мястото, където днес се намира града, е било обезлюдено. През XVII век в северозападната част на крепостта върху руините на античните и средновековни сгради било създадено малко селце от анадолски преселници, наречено Хисар - арабска дума, която означава крепост.

Снимка 389609

Източник: GettyImages

След Освобождението село Хисар става популярен балнеолечебен център. През 1942 г. то се слива със съседното село Момина баня и е наименувано Хисар-Момина баня. През 1964 г. е обявено за град с името Хисаря.

Забележителностите, които да посетим в Хисаря

Южна крепостна стена "Камилите"

Снимка 389615

Източник: Facebook / Хисаря

Южната крепостна порта е главната порта на римския град Диоклецианополис. Нарича се така, защото в началото на XX в. вратата е била разделена и приличала на две застанали една срещу друга камили.

Термите на Диоклецианопол

Снимка 389607

Източник: GettyImages

Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа. Комплексът обхваща около 3000 кв.м площ и се намира непосредствено до извора "Момина сълза".

Изворът "Момина сълза"

Снимка 389606

Източник: GettyImages

На територията на Хисаря има 22 извора. Един от най-популярните е "Момина сълза", чиято вода е изключително лековита и богата на различни химични съединения, подходящи при редица заболявания (най-вече стомашно-чревни). Температурата на водата е 42 градуса.

Късноримската семейна гробница

Снимка 389611

Източник: GettyImages

Впечатлява с изработката на пъстроцветната подова мозайка. Запазени са следи от стенописи в растителен и геометричен орнамент. Гробницата датира от IV век.

Старите къщи

В града има и много стари къщи, които обаче са доста интересни, заради архитектурната стойност, която притежават.

Снимка 389619

Източник: iStock

Макар много от тях да са изоставени, продължават да лъхат на аристократичност, заради своята разноцветност и помпозност. Просто няма как да ги подминем.

Паркът "Маймун дере"

Намира се встрани от крепостните стени на античния град. Необичайното име на парка ни се изяснява, след като местните хора ни разказват как по турско време през града преминавали много кервани с пътуващи търговци.

Веднъж се случило така, че бил разпилян керван, превозващ маймуни. Заради топлата и мека зима в района, много от маймуните се заселели в парка и живяли там в продължение на много години. През една много студена зима в края на XIX век обаче, маймуните не издържали на студа и измрели.

Какво друго

Освен вече изредените забележителности, Хисаря си струва да бъде посетен дори и само заради минералната вода в града. Много хотели предлагат различни СПА процедури, където можем да си отпуснем спокойно и да се насладим на една отлична почивка.

Уикенд в Мелник и Рупите

Уикенд в Мелник и Рупите

И да видим, и да хапнем, и да пийнем