Миналата седмица бяхме зажаднели за добрия ни коктейлен познайник "Черен руснак". Тази пък ни е време да се запознаем с белия му брат.

Black Russian, Черен руснак, водка, Kahlúa и останалите в рецептата за най- класическия коктейл с вкус на кафе

Кой е най-класическият коктейл с кафе

Две съставки за две минути

Името му е White Russian ("Бял руснак") и става особено популярен в края на 90-те години на миналия век. Друго, което вече знаем за него е, че е изкусително кремообразен и изключително лесен за приготвяне, тъй като не ни трябва шейкър.

Много бързо можем да запомним рецептата му, щом знаем, че съотношението на съставките е 2:1:1. Преди да разкрием цялата рецепта на The Pioeneer Woman обаче нека споменем три неща, които е добре да имаме предвид за коктейла White Russian.

Първото е, че можем да заменим сметаната с т.нар. half-and-half (една част пълномаслено мляко и една част лека сметана). Вторият съвет, за да допълним нотките на кафе и сметана в коктейла, е да заменим обикновената водка с такава с аромат на ванилия, шоколад или дори горски плодове. И третият, вече в случай че искаме да му придадем десертен вкус, е да добавим малко шоколадов или карамелен сироп.

Снимка 603035

Източник: iStock

И сега, вече след като имаме предвид тези хитрини, можем да пристъпим към приготвянето на нашия White Russian.

Какво ни трябва

  • 60 мл водка
  • 30 мл Kahlúa или друг кафеен ликьор
  • 30 мл течна сметана

Какво ги правим

Jungle Bird, Джефри Онг Сий Теик, Aviary Bar, каква е историята на коктейла и как да си го приготвим

Кой е най-класическият тропически коктейл

Свеж полъх от джунглата

В ниска коктейлна чаша най-напред сипваме водката и Kahlúa-та (или другия кафеен ликьор). Разбъркваме ги добре и след това добавяме лед. Накрая сипваме сметаната и по желание и ароматен сироп.