Основните съставки ще ги разкрием след малко, защото най-напред не можем да се стърпим да издадем това, което прави най-класическия коктейл с вкус на кафе, толкова специален. Той е чудесен десертен коктейл, който се отличава със сладост и свежест, когато е гарниран с резен портокал и череша мараскино.

Jungle Bird, Джефри Онг Сий Теик, Aviary Bar, каква е историята на коктейла и как да си го приготвим

Кой е най-класическият тропически коктейл

Свеж полъх от джунглата

Става дума за коктейла Black Russian (Черен руснак), който освен прекрасен вкус, си има и история. Създаден е в Брюксел през 40-те години на миналия век за американския посланик в Люксембург от белгийски барман.

Името на коктейла идва от руската спиртна напитка - водка и цвета, който кафеният ликьор му придава. Всъщност на Black Russian му отива всякакъв вид кафеен ликьор. Kahlúa например е кафеен ликьор на основата на ром, който придава по-сладък вкус на напитката и аромат на ванилия. Но пък ако искаме да подчертаем вкуса на кафе, може да предпочетем ликьор на основата на кафе.

Ето че дотук издадохме основните съставки на Black Russian. Идва ред обаче на цялата рецепта на delish, в която присъстват и малките детайли, които правят коктейла по-интригуващ.

Какво ни трябва

  • Лед
  • 60 мл водка
  • 30 мл Kahlúa или ликьор от кафе
  • Резен портокал, череша мараскино и/или портокалов битер

Какво ги правим

Най-напред в голяма мерителна чаша слагаме лед. В нея добавяме водката, ликьора от кафе или Kahlúa и разбъркваме с лъжица с дълга дръжка за около 30 секунди. Целта е съставките да се охладят от леда.

Hot Toddy, бърбън, мед, лимонов сок и рецептата за идеалния класически зимен коктейл

Кой е идеалният зимен коктейл

Сгряващ с топлината на мечешка прегръдка

След това прецеждаме течността в коктейлна чаша, в която сме сложили лед. На финала украсяваме с резен портокал, череша мараскино и капваме портокалов битер по желание.