Спокойно можем да наречем този коктейл класически. Най-малкото, защото е част от ръководството за бармани на Джон Дж. Пойстър от 1989 г. През 2002 г. обаче напитката става хит и е една от най-правените зад бара изобщо. Предполагаме, защото с вида ром в нея може да се експериментира.

Hot Toddy, бърбън, мед, лимонов сок и рецептата за идеалния класически зимен коктейл

Кой е идеалният зимен коктейл

Сгряващ с топлината на мечешка прегръдка

Нека обаче се върнем към самото начало на коктейла и неговата история. Jungle Bird е създаден от Джефри Онг Сий Теик от Aviary Bar на хотел Hilton в Куала Лумпур някъде между средата и края на 70-те години на миналия век. В първата си интерпретация коктейлът е направен с тъмен ром, Campari, сок от ананас, лайм и захарен сироп.

Рецептата може и да ни се струва проста, но зад името Jungle Bird стои нещо любопитно. Смята се, че колекция от тропически птици, държани във волиера в близост до басейна на хотела, е вдъхновила името на коктейла. Освен това се твърди, че той дори е бил сервиран в чаша с форма на птица.

Днес си струва да си забъркаме един Jungle Bird най-малкото, за да опитаме уникалния му вкус, който иначе се постига с доста достъпни и познати ни съставки. Получава се коктейл с интригуващ аромат, приятна плътност и свежест, към която допринасят плодовете. Най-специфичното в него обаче е горчиво-сладкият му привкус, пише Epicurious.

Какво ни трябва

  • 45 мл ром
  • 45 мл сок от ананас
  • 20 мл Campari
  • 15 мл сок от лайм
  • 15 мл захарен сироп (получава се при смесването на равни части вода и захар)
  • парче ананас и/или листа от ананас за украса

Какво ги правим

В шейкър за коктейли, пълен с лед, сипваме рома, сока от ананас, сока от лайм, кампарито и захарния сироп. Затваряме го и след това разклащаме добре, докато съдържанието му се охлади от леда.

Boulevardier и рецептата за 100-годишния коктейл, който не остарява

100-годишният коктейл, който не остарява

Изтънчена класика

После прецеждаме готовия коктейл в ниска олдфешън чаша, в която предварително сме сложили голямо кубче лед. Накрая (и по желание) може да украсим с парче плод и/или листа от ананас.