Когато ни предстои натоварен ден, сигурно лесно бихме пренебрегнали закуската. Но ако пропускането на сутрешното хранене се превърне в навик, всъщност започваме да си вредим повече, отколкото вероятно си даваме сметка.

Семейство Мелис и рецептата им за дълголетие

Какво яде най-дълголетното семейство на света

Вкусно и полезно

Не е случайна приказката, че закуската е най-важното хранене за деня. И това правило важи с пълна сила в общностите по света, които се славят с дълголетие.

Едва ли някой не е чувал, че закуската е съществена, защото дава на тялото ни енергията, необходима за един динамичен и продуктивен ден. Всъщност обаче има и други, доста основателни причини, заради които да не излизаме от вкъщи сутринта без да сме хапнали.

Закуска за дълголетие

Ако се стремим към пълноценен и дълголетен живот, закуската всеки ден е задължителна. Експертът Дан Бютнер изтъква, че дълголетниците изяждат закуската си сами, обяда споделят с приятел, а вечерята дават на врага, както е популярно да се казва по нашите ширини. Това означава, че най-обилното им хранене е сутрин, а след това постепенно намаляват количеството през деня.

Снимка 652640

Източник: iStock

Експертът съветва още да избягваме тестените и захарните изделия, особено на закуска.

По думите му дълголетниците започват деня си с храни като плодове, овесени ядки, зеленчуци, ориз и дори боб. Самият Дан Бютнер споделя, че заради това е започнал да закуска яхния със зеленчуци и боб. И твърди, че откакто го прави, се чувства страхотно.

Закуска за добър сън

Ако обикновено пропускаме закуската и забележим, че настроението или сънят ни не се влошават, е доста вероятно да има връзка между двете.

Снимка 652641

Източник: iStock

Миналогодишно проучване показва, че когато не се храним сутрин, сме по-податливи на депресивни състояния, които и ни пречат да спим добре.

Пиенето на чай и как ни гарантира по-дълъг живот

Чаят - напитка, която гарантира по-дълъг живот

Колко ни трябва за максимален ефект

Според друго проучване пък редовното закусване е свързано с по-качествен сън, по-добро настроение и фокус през деня, пише CNBC.