Ако искаме да живеем по-дълго, трябва да спазваме не едно и две правила за здравословен живот. Но дълголетието зависи в известна степен и от нашите гени. Ако бабите и дядовците ни са живели до 90 и повече години, вероятността и ние да стигнем тази възраст е по-голяма, въпреки че начинът ни на живот днес е много по-различен от техния преди десетилетия.

Дълголетие с правилно хранене - какви са нужните промени и кога да ги предприемем

10 години по-дълъг живот само с няколко малки промени

Никога не е късно

Нагледен пример са семейство Мелис, които през 2021 г. печелят рекорда на Гинес за най-дълголетно семейство. Тяхната обща възраст е цели 861 години. Тогава най-възрастната Консолата е на 109 години, а най-младата Мафалда - на 78. И няма как да не се запитаме как живеят тези хора, за да могат да се радват на повече рождени дни от останалите.

Семейството е родом от остров Сардиния, което е едно от местата по света с най-много столетници. Смята се, че най-голяма роля за това има средиземноморската диета, която жителите й спазват не по задължение, а защото им харесва.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

За голямата тайна за дълголетие на семейство Мелис пък се сочи една конкретна супа - минестроне. Това е класическа италианска супа, която съдържа зеленчуков бульон, лук, морков, целина, домати, боб и паста или ориз. Има различни вариации спрямо региона, в който се приготвя, според които и някои от съставките може да липсват или да има други.

В случая семейство Мелис си приготвя всеки ден супа минестроне с три вида боб. Освен това не пропускат да си хапнат и хляб с квас, както и задължителната чаша червено вино. Месо пък ядат много рядко. И според тях тези ежедневни навици са свързани с тяхното дълголетие. Италианската супа присъства често на трапезата им на други семейства, в които има столетници.

Снимка 652238

Източник: iStock

А конкретно жителите на остров Сардиния живеят повече най-вече заради разнообразието от сезонни плодове и зеленчуци, както и честата консумация на бобови култури, които са доказано страхотен източник на ценни хранителни вещества, от които всички ние се нуждаем.

Диета за дълголетие - как и с какво се храни професорът по геронтология Валтер Лонго

Какво яде един експерт по дълголетие

Не е точно каквото очаквахме

Освен това всички са трудолюбиви, дори в напреднала възраст, и движението ги държи във форма и им помага за тяхното дълголетие, пише Express.