Колкото повече годините напредват, толкова повече се вълнуваме от начините, по които можем да си осигурим по-дълъг и пълноценен живот. И добре знаем, че всички се корени в малките, ежедневни навици, които създават голямата промяна в дългосрочен план. А освен да се движим редовно, да се храним здравословно и да спим качествено, сега може да добавим още една малка тайна за дълголетие - пиенето на чай.

Какво се ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден (независимо от вида)

Какво се ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден (независимо от вида)

Все пак има и някои малки минуси

Китайски учени от Sichuan University провеждат изследване, в което взимат участие над 14 хиляди души - китайци и британци, на възраст между 30 и 79 години. Те дават информация за това какъв вид чай консумират и в какво обичайно количество. След това се прави сравнение на маркерите на стареене сред анкетираните, сред които са кръвно налягане, холестерол и процент телесни мазнини, като така се изчислява тяхната биологична възраст.

А изводът, до който се стига, е, че при тези, които редовно консумират чай, се наблюдават признаци за по-бавно стареене. Ако тази консумация се прекрати, се наблюдава и отслабване на ефекта от нея и ускоряване на биологичното стареене. Ползите са най-осезаеми при умерен прием в рамките на до три чаши чай на ден.

Снимка 650560

Източник: iStock

Изследователите са на мнение, че ползите от чая срещу стареенето на организма се дължат на мощните активни съединения в състава му. Полифенолите освен това регулират чревната микробиота, което може да е от ключово значение за регулиране на свързаните с възрастта промени в метаболизма, имунната система и когнитивната функция, обяснява Daily Mail.

Ментов чай и защо е смятан за най-добрата напитка за плосък корем

Най-добрата напитка за плосък корем

Няма калории и е естествено сладка

В това изследване не се уточнява кои точно видове чай са най-полезни, но все пак се има предвид, че в Китай и Великобритания най-консумирани са черният и зеленият. Няма значение и дали пием чая топъл или студен, затова може да продължим полезния си навик и през горещите месеци, приготвяйки си разхлаждаща и подмладяваща напитка.