Ако сме любители на коктейлите - и особено на онези, който по уникален начин съчетават сладкия вкус с цитрусовия аромат, то Рoncha може би е точно това, което търсим. Традиционната напитка от Мадейра, Португалия, съчетава aguardente, вид ром от захарна тръстика (наричан още мадейрански ром) с пресен лимонов сок и захар. Сладко-киселото питие с годините се е превърнало в традиционно за региона.

Какво се случва с тялото ни, когато пием по коктейл на ден

Какво се случва с тялото ни, когато пием по коктейл на ден

Не, не “държи доктора далеч от мен”

Хубавото на Рoncha е, че може да се консумира целогодишно. През горещите летни месеци напитката е лека и освежаваща, а през зимата, богатото количество на витамин С успешно помага в борбата със зимните вируси и настинки.

Съществуват няколко разновидности на Рoncha. Рoncha Рescador се счита за златния стандарт от много любители на питиетата - в нeго се смесват единствено лимонов сок, захар и ром.

Но ако предпочитаме цитрусовия аромат, който да "прикрие" алкохола, то Рoncha Тangerina може да бъде идеалната напитка. Тази разновидност смесва сок от мандарина и портокал със захар и ром, което води до по-наситен плодов вкус.

Снимка 647543

Източник: iStock

Ако пък искаме наистина силен сладък привкъс, може да си приготвим Рoncha с маракуя.

Всъщност, могат да се направят редица варианти на напитката, въпреки че тя ще се отклони от класическата рецепта. Някои добавят дори мед за още повече сладост, а други пък заместват рома с водка или абсент.

А колкото до историята на коктейла Рoncha, то тя е леко объркана. По времето, когато цитрусовите плодове са били въведени в Мадейра, някъде между 1500 и 1600 г., островът е бил важен производител на захарна тръстика. И въпреки че няма нито един посочен изобретател на напитката и не е ясно кога е сервирана за първи път, логично е да се предположи, че местните жителите са комбинирали трите съставки в едно освежаващо питие.

Каква е версията на Ърнест Хемингуей на любимия му коктейл Bloody Mary

Каква е версията на Ърнест Хемингуей на любимия му коктейл Bloody Mary

От всичко по повече

Друга теория пък предполага, че коктейлът се е появил първо в Индия сред британските пътешественици, които впоследствие, през около 1700 г. го разпространяват в Мадейра.

Но независимо от това кога и къде е възникнала, Рoncha става наистина разпространен коктейл чак през ХХ в., уточнява The Daily Meal.