Ърнест Хемингуей e световно признат американски автор. Повечето му произведения са добре познати - както и слабостта на писателя към алкохолните питиета. Но вероятно малцина знаят за страстта, която е изпитвал към коктейла Bloody Mary.
Хемингуей дотолкова харесва комбинацията от водка с доматен и лимонов сок, сол, черен пипер и табаско, че дори създава своя собствена версия, базирана на основните съставки.
Поредица от писма, написани до неговия приятел Бърнард Пейтън, документират перфектната формула на писателя за Bloody Mary.
Според него първото, най-важно нещо, е количеството. В очите на автора всичко по-малко от кана е пълна загуба. Затова той смесва литър водка и доматен сок с цяла бутилка сос Worcestershire (леко пикантен, сладко кисел английски сос, който традиционно се приготвя от оцет, риба, захар и подправки), сок от два лайма, щипка целина, сол, люта чушка сорт кайен и черен пипер.
Източник: iStock
Някога Bloody Mary се е възприемал като лек за неразположение след алкохолизъм. Създаденa във Франция през 1921 г., напитката първоначално е наречена Red Snapper заради водката (донесена в Париж от руски имигранти) и доматения сок (с любезното съдействие на американски експати).
Съвременните варианти на класическия коктейл включват сос Табаско и лимонов сок вместо лайм, както и значително намалено количество водка. Може да се добави и лед, за да се разредят всички непреодолими вкусове.
Коктейлът получава името си от кралица Мери, единственото оцеляло дете на крал Хенри VIII и първата му съпруга Катерина Арагонска. Тя е първата кралица, управлявала Англия самостоятелно, а не чрез брак, и води кратко, но кърваво царуване заради безмилостното преследване на протестантите във Великобритания - което ѝ спечелва прозвището "Кървавата Мери".
По-късно в Чикаго рецептата за Bloody Mary се доразвива, за да включи пръчици целина и зърна черен пипер, добавяйки допълнителна пикантност към тази подмамваща напитка, която сега се счита за идеална добавка на късни събирания, пише Тhe Daily Meal.