Едно неписано житейско правило гласи, че всяко нещо, консумирано с мярка, не може да бъде вредно. И докато все повече здравни експерти съветват хората да се хранят здравословно и да откажат изцяло алкохола, се оказва, че един определен вид алкохолни напитки може да е по-вреден от останалите. А именно - коктейлите.

Алкохол и повишеното кръвно налягане - доказаха връзката между двете

Още една причина да откажем напълно алкохола

Дори и чашата вино с вечерята

В разгара на летния сезон тази новина определено не би се харесала на мнозина. Но дори и тези, които си мислят, че с един коктейл на вечер например не биха си наредили, се заблуждават. Защото редовната консумация на алкохол е доказано вредна, дори да става въпрос за малки количества. А коктейлите, с високото си съдържание на захар, могат да бъдат по-опасни за здравето ни, отколкото предполагаме.

Ето по-конкретно какво се случва с тялото ни, ако изпиваме по коктейл на ден.

Излагаме сърцето си на риск

Ако в миналото се е смятало, че алкохолът е дори полезен за сърцето, то сега нови изследвания доказват точно обратното.

Снимка 631315

Източник: iStock

Проучване от 2021 г. установява, че консумацията на само едно малко питие на ден е свързана с 16% по-висок риск от развитието на предсърдно мъждене. А последното съответно повишава риска от инсулт и сърдечна недостатъчност.

Създаваме си проблеми със съня

Недоспиването вече е наболял проблем на съвременното общество в световен мащаб. А това, че от алкохол ни се доспива, не бива да ни заблуждава, че след питие или две ще спим по-добре.

Снимка 631314

Източник: iStock

Всъщност единствено бихме развалили качеството на съня си. Според проучване от 2018 г. алкохолът преди лягане пречи на нервната ни система и намалява способността на тялото ни да се отпусне по време на сън.

Може да напълнеем

За наддаването на тегло, разбира се, има много фактори, но ако целим да отслабнем, изпиването дори на един коктейл вечер би ни попречило. И това не бива да ни учудва, предвид че заради съдържанието на захар, в него има доста калории.

Снимка 631313

Източник: iStock

Дори и в чистия твърд алкохолът има средно по седем калории на милилитър и може да се превърне в мазнини, ако не сме достатъчно физически активни и не внимаваме с какво и по колко се храним.

Коя е най-вредната бира

Коя е най-вредната бира

Лека, лятна, свежа... но далеч от нея

Може да повиши риска от развитието на рак

Според статия от 2020 г. 87 000 случая на рак в САЩ всяка година са свързани с употребата на алкохол. Сред тях са рак на хранопровода, рак на гърдата при жените, рак на дебелото черво и други.

Снимка 631312

Източник: iStock

Авторите посочват, че специално за жените дори едно-две питиета на ден могат да повишат риска от развитието на рак на гърдата. Затова и съветът им е консумацията на алкохол като цяло да бъде изключена, пише Eating Well.