Пандемията от COVID-19 принуди милиони по целия свят да преместят офиса си у дома. Тази промяна има както своите плюсове, така и минуси. Разбира се, удобно е да не пътуваш по един час до работното място, но е и неизбежно еднообразието да не те налегне в един момент и да не искаш промяна.

Коронавирусът, home office, работата от вкъщи и някои идеи как да я направим по-приятна

Работа от вкъщи срещу COVID-19

Обедната почивка е една от тях

И на този проблем обаче има решение. След като заведенията отпаднаха като опция за по-различно място, от което да свършим малко работа, остана възможността да стегнем куфари и да заминем наблизо или надалеч, за да сменим "работната" среда. И то с каква...

На първи февруари община Понта до Сол на португалския остров Мадейра ще се превърне в първото по рода си селище за дигитални номади. И това със сигурност е най-красивото работно място с гледка и към океана, и към планината, защото неслучайно островът е наричан Перлата на Атлантическия океан.

Снимка 516037

Източник: iStock

Първата част от инициативата Digital Nomads Madeira ще продължи няколко месеца - до 30 юни. В нея общо 100 дигитални номади ще могат да намерят своето безплатно работно място за не по-малко месец. Осигурени са им бюра и столове, както и безплатен интернет достъп в местния културен център от 8 до 22 часа.

Освен това, ще се организират различни инициативи, с които гостите да се запознаят с местната култура и обичаи. А идеята за селището също действа обединяващо на жителите на общината, защото те с общи усилия предлагат дом, храна, всички необходими услуги, както и забавления на своите гости.

Снимка 516039

Източник: iStock

И всичко това е в отговор на нарастващата тенденция младите хора, които имат тази възможност, да съчетават пътуването по света с работните си ангажименти от разстояние.

Друга тенденция, но по-скоро тревожна, е резкият спад в приходите на туристическия бранш заради пандемията. А с инициативата си остров Мадейра ще може да възстанови поне част от загубите благодарение на дигиталните номади, които ще отсядат в домовете на местните жители срещу заплащане, предава Lonely Planet.

516 Arouca - новият пешеходен мост в Португалия на 175 метра височина

Това е най-дългият висящ пешеходен мост в света

Стиска ли ни да минем по него

Ако идеята бъде приета добре и селището се напълни с дигитални номади, със сигурност ще очакват още подобни възможности. Доста е вероятно и други места в Европа да вземат пример и да възродят туризма си с тази възможност за продължително настаняване. А ако искаме да поработим от Мадейра, можем да се запишем тук.