Все повече хора в глобален мащаб се сблъскват с диагнозата деменция, като отчасти причина за това е нарасналата продължителност на живота. Прогнозите на учените обаче не са успокояващи. Според тях случаите на диагностицирани с деменция предстои да се увеличават с годините.
Деменцията е заболяване, което се характеризира с продължаващо влошаване на функционирането на мозъка. Видовете са различни, а и причините за развитието му може да бъдат много.
Една от основните е болестта на Алцхаймер, която е свързана със загуба на памет, лоша преценка и вземане на решения. Въпреки че няма начини, с които да подсигурим предотвратяването на Алцхаймер, все пак можем да предприемем стъпки, за да намалим риска.
Разбира се, една от тях е свързана с правилното хранене, а и както показва проучване, яйцата са особено полезни. Според изследването, публикувано в Journal of Nutrition, консумирането само на едно яйце на ден може да ни помогне да предотвратим развитието на болестта на Алцхаймер.
Източник: iStock
Учените стигат до този извод след проучване сред 466 възрастни китайци. Така те разкриват, че ежедневната консумация на яйца има значително въздействие върху намаляването на риска от Алцхаймер. Но в същото време те забелязват и още нещо интересно. Според резултатите яденето на повече от две яйца на ден има малък ефект, равен на този, когато в диетата изобщо не присъстват яйца.
Д-р Тейлър Уолъс - главният изследовател, казва, че яйцата са една от малкото често консумирани храни, които са естествено богати на холин. Учените проучват активно това хранително вещество, за да разберат повече за благоприятното му въздействие както върху поддържането на когнитивните функции в процеса на стареене, така и върху когнитивното развитие на бебета и малки деца.
"Това проучване допълва нарастващия брой доказателства, че храните, които избираме, могат да имат значително въздействие върху намаляването на риска от деменция и Алцхаймер и поддържането на когнитивно здраве през целия живот", казва още д-р Тейлър Уолъс, цитиран от HuffPost.