Често говорим за връзката между здравословното хранене и пълноценния, дълъг живот. Неоспорим факт е, че това с какво се храним оказва влияние върху цялостното ни състояние, склонността към различни заболявания, а оттам и на продължителността на живота ни.
Но дали ако ядем по-малко, ще живеем по-дълго?
Този въпрос си зададоха американски учени, които проведоха мащабен експеримент с над 1000 мишки, с който установяват, че намаляването на калориите може да доведе до увеличаване на броя години живот, но има някои важни условности, които не са за подценяване.
Когато приемаме по-малко храна, това води до метаболитни промени и намаляване на телесната маса. А не само при гризачите, но и при други животни като маймуни се забелязва, че живеят по-дълго, когато доставките на гориво за организма (т.е. храна) намалеят.
Източник: iStock
Доказва се също така, че по-различни форми на ограничения като периодичното гладуване също могат да окажат положително влияние върху продължителността на живота, пише Science Alert.
Що се отнася до конкретните резултати от изследването, мишките с най-големи ограничения в калориите са загубили средно близо 1/4 от теглото и са живели около девет месеца повече от тези с нормално хранене, без ограничения. Това увеличение е с около 1/3 в сравнение със средната продължителност на живота им.
Все още обаче науката не може да даде конкретен отговор за това как намаленото количество храна ни прави по-издръжливи и ни помага да живеем по-дълго. И се смята, че отговорът се простира далеч отвъд загубата на тегло при хората с повече килограми, както и метаболитните промени. А въпреки генетичните предразположености дали ще сме дълголетници или не, със сигурност е важно и какво ядем всеки ден, затова не бива да спираме да правим точния избор.