Есента ни подарява един от най-вкусните плодове - гроздето. Именно сега, когато е в сезон, то е най-сочно и сладко. Но освен вкусно, е и много полезно. Консумацията му е свързана както с краткосрочни, така и с дългосрочни ползи за здравето.
Ето какви са благоприятните му свойства и какво се случва в тялото ни, когато ядем грозде всеки ден.
Помага за хидратацията на организма
Гроздето подпомага хидратацията, тъй като съдържа много вода и електролити, включително калий. Може и да останем изненадани, но гроздето е между 80 и 89% вода. Затова е и полезно за всеки, който има затруднения с пиенето на достатъчно вода през деня.
Подобрява храносмилането
Гроздето е добър източник както на разтворими, така и неразтворими фибри, което подпомага храносмилането и насърчава развитието на полезните чревни бактерии. А в комбинация с високото съдържание на вода, храната преминава през храносмилателната система по-лесно, предотвратявайки подуването на корема и запека.

Източник: iStock
Балансира кръвната захар
Макар че е сладко, гроздето всъщност не повишава кръвната захар, благодарение на съдържанието си на фибри. Поддържането на стабилна кръвна захар е важно, тъй като не предизвиква резки пикове и спадове в енергийните нива. В дългосрочен план пък ни помага да намалим риска от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, както и диабет.
Намалява възпаленията в тялото
Благодарение на съдържанието си на няколко вида флавоноиди (вид антиоксидант), консумацията на грозде може да помогне за предотвратяване на хроничните възпаления в тялото. Този плод е богат на ресвератрол и проантоцианидини, полезни за предпазването на клетките от увреждане от свободните радикали. Според наблюденията на учените диетата, богата на флавоноиди, се свързва с по-малък риск от хронични заболявания, сред които сърдечно-съдови, рак и невродегенеративни разстройства.

Източник: iStock
Подпомага сърдечно-съдовото здраве
Както вече споменахме, гроздето е богато на флавоноиди, които помагат за намаляване на възпалението в организма. А това от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това обаче фибрите също подкрепят сърдечното здраве и ни предпазват и от диабет, и затлъстяване.
Подсилва имунитета
Когато става дума за плодове, които помагат за подсилване на имунитета, обикновено се сещаме най-напред за цитрусовите. Но освен тях, гроздето също съдържа витамин С, за който знаем, че ни помага да се предпазим от вируси.
Подпомага здравето на мозъка
Тъй като възпаленията в тялото са свързани с по-високия риск от невродегенеративни заболявания, каквито са Алцхаймер и Паркинсон, консумацията на грозде може да ни помогне да се предпазим. Този плод се свързва с намаляване на възпаленията, а конкретно ресвератролът, който съдържа, помага и срещу оксидативния стрес, пише Parade.