Желанието ни да откриваме нови места, да се запознаваме с нови култури и да опитваме нови вкусове е водещо при избора на следваща дестинация за пътуванията ни. Кулинарният туризъм става все по-популярен в световен мащаб, а в Европа има много места, които могат да ни изкушат не само със забележителностите си, но и с кухнята си.

3 евтини и близки дестинации от София, които да посетим през ноември

3 евтини и близки дестинации от София, които да посетим през ноември

Изборът ни за ноември

Сред тях е и френският град Марсилия. Град на разнообразието. Град и на нова вълна в ресторантьорството, в която гурме кулинарията се съчетава с достъпността и солидарността към общността. И така се превръща и в град, в който можем да опитаме кухня на много високо ниво не на ниска, а дори на символична цена.

Le République e малък и китен ресторант в крайморския френски град, в който се предлагат гурме специалитети, приготвени с органични продукти от главния готвач Себастиан Ришар, отличен със звезда Мишлен. Но той е по-различен от останалите гурме ресторанти по няколко причини. И най-вече заради това, че близо половината от посетителите заплащат само едно евро за тристепенно меню.

Le République е ресторант-солидар. Той, заедно с още девет в Марсилия се ръководят като социални предприятия. Но социално предприятие, в което работи готвач с три звезди Мишлен, редом с бивш затворник, а храната се сервира под звуците на алжирски рап.

В друг ресторант в Марсилия, функциониращ на същия принцип, обяд с чаша вино струва 25 евро, но ако обясним, че сме в затруднено финансово положение, може да се възползваме от сериозно намаление и същата храна ще ни струва само осем евро.

И докато тук разчитат най-вече на доверието и честната дума на клиентите си, в Le République предлагат ястия по едно евро за най-бедните благодарение на партньорствата си и финансирането от благотворителни организации.

Еспресо за бездомни и стотици порции храна за стачкуващи работници - това са друга част от инициативите, в които се включват гурме ресторантите с насоченост не към най-платежоспособните клиенти, а именно към тези, които в противен случай не биха могли да прекрачат прага им.

Неслучайно именно в Марсилия се развива тази политика, а солидарните ресторанти придобиват толкова голяма популярност. Градът има дълга и богата история като един от най-разнообразните и толерантни в религиозно отношение заради 2600-те години миграция и факта, че e най-голямото френско пристанище, както и четвъртото по големина в Европа, което го прави пресечна точка за много народности и религии.

Марсилия е пресечна точка на култури, религии и ценности

Източник: iStock

Марсилия е пресечна точка на култури, религии и ценности

Тук ценности като подкрепа, съпричастност и състрадателност са част от местната култура. И ако ние като чужденци се чудим как в ресторантите имат доверие на своите клиенти и им сервират гурме ястия за едно евро, то отговорът е много прост - знаят, че човек си ляга със своята гузна съвест и разчитат, че никой няма да иска да се погледне в огледалото и да си каже, че е лъжец.

Солидарните ресторанти обаче са нещо повече от места за хранене. Те са социални и културни средища, място за срещи, място за нови знания, защото в Le Réfectoire например провеждат уроци по история. А учителката е доброволец, разбира се, обяснява BBC.

Завеси от мицел и маса от гъби: чудатият интериор на ресторант в Украйна

Завеси от мицел и маса от гъби: чудатият интериор на ресторант в Украйна

Много фантазия и впечатляващи решение

Все пак, храната е в центъра на вниманието, защото е повече от прекрасна. И на също толкова прекрасна и достъпна цена, която позволява на повече хора да опитат истинска кулинария на най-високо ниво. А тези, които имат шанс да дегустират тристепенно меню и след това да заплатят само едно евро, получават сметката си дискретно, за да не бъдат сочени с пръст от околните като неплатежоспособни. Въпреки че в общество като това в Марсилия подобен акт би бил по-скоро изключение.