Няма съмнение, че когато сме във ваканция, всичко ни изглежда по-хубаво - времето, компанията около нас и дори кожата ни. В последното няма нищо чудно, особено ако почивката ни е на морето.

Какво е слъгинг и как се прилага в грижата за различните типове кожа

Модерният слъгинг - грижа за кожата, която и нашите баби познават

Позабравена традиция в грижата за кожата

Морската вода е доказала благотворното си влияние върху кожата - солта дезинфекцира и заглажда кожата, докато минералите като магнезий, калций и калий в нея също действат благоприятно на състояния като акне, разширени пори и омазняване.

Можем ли да пресъздадем действието на морската вода у дома? Според последната TikTok тенденция да, като мием лицето си със солена вода. "Солта действа като механичен ексфолиант, като премахва мъртвите клетки", коментира д-р Шехан Амин пред Healthline.

Снимка 661360

Източник: iStock

Той допълва, че солта абсорбира токсините и извлича мръсотията, и мазнината от порите. Измиването със солена вода на лицето обаче трябва да се ползва спорадично - веднъж или два пъти в седмицата, като е препоръчително основно за хора с нормална или мазна кожа. По-честата й употреба може да изсуши кожата и да наруши кожната бариера.

Ето как да си приготвим солена вода за миене на лице у дома. Кипваме две чаши чешмяна вода с една чаена лъжичка сол. Оставяме да изстине, прибираме в затворен съд, който съхраняваме на стайна температура.

Снимка 572629

Източник: iStock

Ползваме до два пъти в седмицата, като навлажняване памучен тампон и почистваме кожата с него. Или пък ползваме бутилка с пулверизатор, за да напръскаме лицето си. След като е почти изсъхнало, нанасяме хидратиращ крем.

Измиването със солена вода не е препоръчително за хора със суха кожа. Но и останалите трябва да следят за симптоми като зачервяване, белене на кожата, опъване и сърбеж - при подобни употребата й трябва да бъде спряна.