В последните години сокът от туршия - най-вече от кисели краставички се превърна в неочакван герой на здравословния начин на живот. От професионални спортисти до любители на природен начин на живот, все повече хора откриват предимствата на тази ферментирала течност, особено като източник на електролити.

Сок от кисели краставички - "тайният допинг" на Евро 2024, който ползва отборът на Англия

"Тайният допинг", който ползва отборът на Англия на Евро 2024

Спортни малки тайни

Ползи от сока от туршия

Сокът от туршия е богат на соли, калий и магнезий - ключови електролити, които поддържат баланса на течности в тялото, подпомагат мускулната функция и предотвратяват крампи. Това го прави отличен избор след интензивна тренировка или при дехидратация.

Ако пък киселите краставички или туршията са ферментирали естествено - чрез млечно-кисела ферментация, сокът съдържа и пробиотици, които допринасят за здравето на чревната микрофлора.

Снимка 723344

Източник: iStock

Това лято в TikTok, откъдето тръгват повечето съвременни тенденции, става доста популярна лимонадата със сок от кисели краставички. Тази нестандартна напитка съчетава солено-киселия вкус с цитрусова свежест и е чудесна алтернатива на изкуствените спортни напитки.

@nytcooking

Pickle lemonade summer? Here’s how to make it: • 7 large organic lemons, at room temperature • ⅔ cup granulated sugar • 3 cups chilled, filtered water • 1 to 1¼ cups dill pickle juice (see Tip), plus pickle spears for garnish • Ice, for serving Thinly slice 1 lemon, discard the seeds, and set aside for garnish. Roll the remaining lemons firmly against your counter top before juicing them in order to extract as much juice as possible. Quarter the lemons, then squeeze enough of the lemons into a measuring cup to get 1 cup of lemon juice. (A citrus juicer may be helpful here, if you’ve got one.) Add the squeezed lemon peels and any unsqueezed lemon quarterspieces to a large jar, such as an 8-cup Mason jar, a wide pitcher or even a large bowl. Add the sugar to the lemon peel pieces in the jar and, using a wooden spoon or a muddler, muddle together until the sugar has mostly dissolved, 1 to 2 minutes. Add the lemon juice to the jar, cover and shake vigorously (or stir, if your vessel doesn’t have a lid) to ensure the sugar has fully dissolved. Add the water, then add pickle juice to taste. Shake or stir to mix; then strain using a fine-mesh strainer. (To store, refrigerate up to 3 days.) To serve, pour into glasses over plenty of ice. Garnish with a lemon slice and a pickle spear. Tip: When choosing pickles for this recipe, look for refrigerated dill-flavored ones like Grillo’s, for brighter flavors. Sweet bread and butter pickles, or other pickles that use too much garlic or other seasonings, might overpower the balance of acidity (lemon), sweetness (sugar) and saltiness (pickle brine). Depending on your pickle choice, you may need to adjust the sugar and lemon ratios.

There She Goes - CYRIL & MOONLGHT & The La's

Необходими продукти:

1/4 чаша сок от кисели краставички

2 с.л. пресен лимонов сок

1 с.л. мед или сок агаве (по избор)

2 чаши вода (може и газирана)

Кубчета лед

Пресни листа от мента за украса

Приготовление:

Смесваме сока от киселите краставички, лимоновия сок и меда в голяма чаша, или шейкър. Добавяме студената вода и лед. Разбъркваме добре и декорираме с листенца мента.

Ако вкусът ни се струва твърде силен, можем да сложим с по-малко сок от туршията и постепенно да увеличаваме количеството, пишат Outside.