За никого не е тайна, че начинът, по който се храним, се отразява на цялостното ни здраве. А и както знаем, най-големият ни орган е кожата. Затова е съвсем логично нейното състояние да е отражение на диетата ни. Съответно можем и да подобрим кожата си, стига да наблегнем на правилните храни и напитки. Ето кои са те според двама специалисти - диетолог и дерматолог.

Стареенето на кожата и защо е причина, а не следствие от остаряването на организма

Стареенето започва от кожата

Защо е наистина важно да се грижим добре за нея

Най-напред и двамата здравни експерти се обединяват около правилото, че плодовете и зеленчуците трябва да бъдат най-често консумираната ни храна. Най-полезни за кожата ни са храните, богати на антиоксиданти, като боровинки, червени боровинки, асаи, портокали, броколи, спанак и други листни зеленчуци.

Благодарение на антиоксидантите в тях кожата ни е по-устойчива на увреждане от свободните радикали в околната среда, както и на вредни неща, които консумираме, като алкохолът, който също се отразява негативно на кожата ни.

Снимка 656104

Източник: iStock

Наред с богатите на антиоксиданти, в списъка с полезните за кожата ни храни са и тези, богати на каротеноиди. Това са моркови, тикви, сладки картофи, чушки, домати, диня, грейпфрут, гуава, папая, пъпеш и манго. "Каротеноидите имат защитни и превантивни ефекти върху човешкото тяло, включително кожата", споделя диетологът Британи Михелс. А това е особено полезно, когато става въпрос за излагането на слънце.

По думите ѝ изследвания потвърждават, че каротеноидите осигуряват фотозащитен ефект за кожата ни, който намалява увреждането ѝ, причинено както от слънцето, така и от излагането на изкуствена UV светлина.

Снимка 656105

Източник: iStock

Много от гореизброените храни също така са богати и на витамин С, който пък подпомага елиминирането на свободните радикали, които могат да причинят увреждане на кожата и да нарушат производството на колаген, пише Glamour.

"Други хранителни вещества, необходими за производството на колаген, включват магнезий, цинк, желязо, мед, аминокиселини глицин, пролин и лизин", допълва д-р Михелс.

Според нея и колегата ѝ - дерматологът Джорджина Ферзли, най-полезната за кожата ни напитка пък е водата. И в това едва ли има някаква изненада.

"Добрата хидратация е от съществено значение за едно добре функциониращото тяло и освен това влияе върху здравето на кожата, метаболизма, храносмилането, ситостта, енергийните нива, настроението, качеството на съня и имунната система", обяснява д-р Михелс.

Снимка 656106

Източник: iStock

Д-р Ферзли пък я допълва, като уточнява, че в кожата си имаме хиалуронова киселина, която помага за укрепването на колагеновите и еластиновите ни влакна, чрез контакт с водата.

"Ако сте дехидратирани, тази молекула не може да задържи толкова вода и така кожата изглежда по-малко свежа. А и сухата кожа също предполага фините линии да са по-видими", казва още дерматоложката.

Накрая двете специалистки коментират и така широко разпространеното мнение, че млечните продукти влошават кожните проблеми и най-вече акнето. Според тях обаче премахването им от диетата не работи при всеки. Съветът на специалистите е човек да наблюдава как реагира организмът му на различните хранителни продукти и да изключи само онези, които му се отразяват негативно.

Снимка 656108

Източник: iStock

Колкото до това пък дали има храни, които помагат за изчистването на акнето, здравните специалисти не посочват нищо по-различно от вече гореизброените.

Добра идея ли е да използваме кокосовото масло в грижата за кожата

Добра идея ли е да използваме кокосовото масло в грижата за кожата

И ако не, защо

"Те определено помагат за цялостното здраве на кожата, но нямаме солидни клинични доказателства, които да твърдят, че определена храна изчиства акнето. Все пак акнето е медицинско състояние, което изисква медицинска помощ и дерматолозите знаят как да помогнат за изчистването на акнето безопасно и ефективно. Човек не бива да се страхува да използва лекарства, локални или перорални, за лечение на акне - за това са създадени", завършва дерматологът Джорджина Ферзли.