Свежите билки и подправки могат да бъдат черешката на тортата на всяко ястие. Те придават съвсем различен вкус от сухите и е добре винаги да имаме под ръка от тях, за да може да получим и най-добрия вкус на това, което готвим. Но често се оказва, че си ги купуваме свежи от магазина, а след няколко дни трябва да ги изхвърлим.
За да избегнем тази неприятна ситуации, а и за да сме винаги подготвени, независимо какво ще решим да готвим днес, може да прибегнем до един хитър трик - билки и подправки, които да отглеждаме просто напоени във вода. Лесно и практично. Ето с кои може да опитаме още днес.
Магданоз
Освен в салати с домати и красавици, каквито в следващите месеци ще си правим често, той намира място и в редица ястия. И вместо да посягаме към сухия му събрат в пакетче, може просто да натопим няколко стръкчета в чаша вода. Скоро ще видим как започва да пуска корени, а междувременно ще си режем от листенцата и ще имаме винаги свежи в кухнята.

Източник: iStock
Магданозът е лесно да остане свеж задълго
Розмарин
Той може да ни е малко по-екзотичен и задължителен за средиземноморската кухня, но ако често прибягваме до пакетчето със сушен розмарин, то по-добре да пусне корени и в нашата кухня. За целта ни трябва само едно или няколко свежо стръкчета, които потапяме във вода и след това се наслаждаваме на свежия му аромат за дълго.
Риган
Той носи аромат на Италия и много вкусна храна. А единственото, от което се нуждае, за да се разнася този аромат и у дома, е малко вода и малко слънце. Щом пусне корени, ще можем да слагаме тази вкусна нотка в голямото разнообразие от рецепти, в които е задължително присъствие.

Източник: iStock
Босилек
И той е задължително присъствие в импровизираната ни домашна градинка, което ще даде ароматен привкус на всяко ястие. В замяна трябва да му дадем само чиста вода и достатъчно светлина.
Мента
И за ястия, и за коктейли - свежият й вкус е страхотен за лятото и със сигурност е добра да се погрижим да си имаме под ръка няколко стръкчета, които веднага да влязат в употреба. Най-добре е да ги позиционираме на перваза на някой слънчев прозорец. А ароматът, който ще се разнесе от стръкчетата, си е и безплатна ароматерапия.
Пресен лук
Той спада към зеленчуците, но също като някои билки и подправки може лесно да се отглежда само във вода, за да ни е винаги под ръка. Потапяме в малък съд бялата му част и за няколко дни ще видим как започва да расте. А след това може да си подрязваме зелените пера, да ги използваме в салати или ястия и те отново ще пораснат - без да трябва да си купуваме друга връзка, съветват от City Mag.

Източник: iStock
Пресният лук също вирее добре само във вода
Лимонова трева
Тя може да не се използва толкова в кулинарията, но е перфектна за направата на чай или пък на свежи лимонади за лятото. Затова винаги е добра идея да имаме няколко стръкчета под ръка, които си отглеждаме лесно само в съд с вода.
И няколко важни съвета
Добре е да използваме филтрирана или преварена вода, в която да натопим билките и подправките. Трябва да я сменяваме и на всеки 2-3 дни, за да бъде винаги свежа, каквито искаме да са и те.
Препоръчително е да сложим съдовете с вода и "насажденията си" на прозорец, през който влиза достатъчно слънчева светлина, но и да се съобразим да не им бъде прекалено горещо, особено през следващите месеци.